Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”MP måste bli bättre på gröna trygghetsfrågor”

MILJÖPARTIST. Partisekreteraren Märta Stenevi (MP) menar att hennes parti måste bli bättre på att ge väljarna helhetsbilden av hur klimatfrågan påverkar alla andra samhällsfrågor.
Foto: Pressbild
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

OPINIONSINTERVJU. Malmöpolitikern som blev Miljöpartiets partisekreterare – och som kanske blir dess nästa språkrör? Kvällspostens ledarsida samtalar med Märta Stenevi (MP).

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Veckoplaneringen sprack ju lite.” 

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi fick rensa kalendern efter att partiets språkrör Isabella Lövin meddelade att hon kliver av sin post och helt lämnar politiken snarast möjligt. Nu måste partiet samlas för en diskussion om vad det vill framöver – och vem som är bäst lämpad att kommunicera partiets frågor.

För ett par dagar sedan pekades den tidigare Malmöpolitikern Stenevi ut som ”den som styr över Miljöpartiet” i artikeln ”Därför fick Lövin nog – mötet som blev avgörande” i Kvällsposten/Expressen. Men att Stenevi skulle vara en slags grön eminens slår hon snabbt ifrån sig.

 – Våra medlemmar styr partiet. Det finns uppenbarligen många som vill prata med Expressen om vad som sker bakom stängda dörrar i vårt parti, men det betyder inte att ni har hela bilden. 

Men det måste ändå vara smickrande att bli omnämnd på det sättet?

 – Jag har aldrig varit onödigt ödmjuk. När jag ställde upp för att kandidera till partisekretare gjorde jag det för att jag trodde att jag skulle göra jobbet bra. Jag känner väldigt mycket för den här organisationen. Men den här maktspelsteorin har jag lite svårt för, om jag ska vara ärlig. 

Frågan måste ställas: Är du kandidat till att bli nytt språkrör för Miljöpartiet?

 – Vi har en jätteuppgift i partiet att få vår gröna röst att bära. Att vi behöver göra kompromisser är inte konstigt. Däremot måste vi bli bättre på att visa vad vår ingångspunkt var i de förhandlingar vi gett oss in i. Vi måste visa helheten av den gröna politiken. Vi har varit framgångsrika rent sakpolitiskt, men vi inte varit lika duktiga på att få ut varför klimatfrågorna är så viktiga för oss och för alla andra. Vi måste koppla klimatpolitiken till sjukvårdspolitiken, trygghetspolitiken och fördelningspolitiken.

Jag upplever inte att jag fick svar på min fråga. Överväger du att kandidera?

 - Du fick inte svar på den för jag svarade inte på den, och det kommer jag inte göra nu heller, säger hon med ett skratt.

Var och en är således fri att göra sin egen tolkning av frånvaron av ett ja eller ett nej. Inte heller vill hon kommentera om hon har en egen personlig favorit till att efterträda Isabella Lövin.

Märta Stenevi är ingen klassisk karriärpolitiker. Med en bakgrund i näringslivet är det inte förvånande att hon beklagar att det saknas syre för frihetsfrågor i den allmänna debatten. Att Miljöpartiet inte ändrat position, men tvingats navigera i ett förändrat politiskt landskap, har inte bara påverkat bilden av partiet, men även vilka frågor som partiet fokuserat på, menar Stenevi.

– När jag gick med i partiet var mittenpositionen väldigt viktig för MP. Men den spelplanen ser inte likadan ut längre. Miljöpartiet är tryggt i vår ideologi, men det som har hänt är att alla andra har förflyttat sig. Det finns inga socialliberala partier kvar och det har placerat oss på vänsterskalan. Rent generellt blir politiken just nu mer konservativ. Den förändringen betyder också att vår position förändras, vare sig vi gillar det eller ej. Därmed har det också blivit mindre utrymme åt frihetsfrågor.

När hon ombeds nämna en fråga som hon inte är överens med sitt parti om blir hon tyst en stund. 

 – Jag är inte 100 procent o-överens, men jag skulle vilja se en mer nyanserad bild i friskoledebatten. När elevers betyg blir affärshemligheter och barns grundläggande mänskliga rättigheter till utbildning har blivit en affärsidé, visar det att kommersialiseringen av skolan är helt vansinnig. 

Men, lägger hon snabbt till:

 – Alla barn passar inte in i en trång, likriktad skola med en och samma mall. Det behöver finnas utrymme för de eldsjälar till pedagoger som kan erbjuda barn någonting annat. Det finns flera exempel i Malmö på den typen av verksamheter. Det skulle jag vilja få in i skoldiskussionen igen. Vi måste komma ihåg varför vi som grön rörelse ville ha friskolereformen från början. För Miljöpartiet handlade det aldrig om företagen eller möjligheten att tjäna pengar, det handlade om friheten för barn att ha ett alternativ att vända sig till.

För partiet som har miljö i sitt partinamn har ett annat politikområde på ”M” tagit stor plats i partiets profil: migrationspolitiken. Märta Stenevi vill dock inte specificera vilket av dem som är det viktigaste för partiet.

 – Frågorna hänger intimt ihop. Klimatkrisen möjliggör inte att bryta loss enskilda frågor. Vi lever i en samhällsutveckling som driver fram behov för människor att fly. Klimatfrågan handlar om att förebygga behovet av att fly. Förändringarna går fort hos oss, men de går ännu snabbare på andra ställen i världen. Kampen om naturresurser är en stor källa till konflikt.

Hon pekar på exempelvis Australien vars kolindustri driver på uppvärmningen, samtidigt som landet drabbats hårt av klimatförändringarna med förstörda korallrev, värmeböljor och gigantiska bränder. Det påverkar sjukvården, försvarspolitiken, skolor, äldreboenden, etcetera.

 – Klimatfrågan ligger som en kappa över alla andra frågor. Hur ska vårt industrisamhälle se ut i en värld som inte längre kan vara fossilberoende? Det finns inget sätt att hindra klimatförändringarna genom status quo.

Märta Stenevi erkänner dock att Miljöpartiet behöver bli bättre på att tydliggöra sambandet mellan klimatpolitiken och övriga dagsaktuella frågor. 

 – Det måste bli förutsägbart för väljarna hur klimatpolitiken appliceras på andra områden. Exempelvis är lag- och ordning inte vår paradgren. Hårdare straff kan vara ett väldigt effektivt grepp mot organiserad kriminalitet. De skärpta vapenlagarna har varit väldigt effektiva för att de får bort både vapen och kriminella från gatan. Men förlängda fängelsestraff ger i sig väldigt lite avskräckande effekt. Det bästa vaccinet mot fortsatt gängkriminalitet är utbildning, och den logiken är väldigt levande i vårt parti. Vi måste bli bättre på gröna trygghetsfrågor.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida


Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!