Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Mer Borgen än så här blir inte dansk politik

Lars Lökke Rasmussen, tidigare dansk statsminister.Foto: JENS ASTRUP / VENSTRE
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK
Christiansborg i Köpenhamn.Foto: SHUTTERSTOCK

Tänk om Fredrik Reinfeldt lekt med tanken på att starta ett helt nytt politiskt parti? I Danmark är det precis vad den förra statsministern Lars Lökke Rasmussen vägrar utesluta.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. I dagarna kommer två tidigare nordiska regeringschefer ut med nya böcker. I Sverige släpper Fredrik Reinfeldt tillsammans med sin son Gustaf Reinfeldt en bok om det kommande amerikanska presidentvalet.

Men föreställ dig att den i stället varit en grubblande, ocensurerad bok om den förra statsministerns funderingar över det dagsaktuella läget i Sverige. Föreställ dig vidare att den avslutats med en övertygelse om att Sverige behöver Reinfeldts ledarskap, och funderingar kring att om Moderaterna inte vill kasta ut Ulf Kristersson så får väl Reinfeldt starta ett nytt parti. För Sveriges skull. 

I Danmark är det precis vad som har hänt under helgen, då den tidigare partiledaren för borgerliga partiet Venstre tillika Danmarks förra statsminister Lars Lökke Rasmussen gjort intervju efter intervju om sin bok ”Om det meste og de fleste” som släpps i dag måndag. 

I intervjuerna har det dessutom riktats skarp kritik mot hans efterträdare Jakob Ellemann-Jensen, som Lars Lökke Rasmussen menar har satt Venstre i en strategisk återvändsgränd i dansk politik. Enligt hans bedömning har Ellemann-Jensen en ”inte särskilt hoppfull” chans att ersätta Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen som ny dansk statsminister. I stället hade det varit mycket bättre om Venstre arbetat utefter den plan som Lars Lökke Rasmussen formulerade efter valet, det vill säga en bred samlingsregering, kanske med Radikale Venstre, kanske till och ihop med antagonisten Socialdemokraterna.

Det är en frustrerad men filosofiskt lagd före detta regeringschef som begår boksläpp. I en stor intervju i tidningen Danmark berättas om bokens sista kapitel, där Lars Lökke Rasmussen söker efter någon slags mening. Hans fortsatta tid i folketinget dömer han ut som totalt slöseri på tid - och politisk talang. ”Vem är jag”, frågar han sig innan han försöker formulera ett svar: ”Antingen måste jag acceptera, att den politiska dörren är stängd bakom mig. Eller också måste jag snurra runt på hälarna och slå igen den. På det ena eller andra sättet.” 

I intervjun berättar den förra statsministern att han dock inte satt ner foten än om vem han är – eller vad han vill åstadkomma. Om det ens finns en politisk väg framför honom. 

Det har funnits dagar, menar Lars Lökke Ramussen, då han varit nära att lyfta luren och ringa till sin folketingsersättare med beskedet att sätet nu är hennes. 

 – Men det har hänt ett eller annat, som gjort mig osäker. Det kan mycket väl vara patetiskt, dåligt, men det är som det är, säger han i intervjun.

Han vill alltså nästan lämna politiken helt – men han vet inte om han bör göra det.

Bortom bokens innehåll har det i dansk media börjat spekuleras i om Lars Lökke Rasmussen är på väg att helt sonika lämna Venste, till förmån för att starta upp ett helt nytt parti. En idé som han själv nämner i sin bok i form av förfrågningar och uppmaningar att han borde göra.

Själv utesluter han inte en sådan väg. Till DR Nyheter säger Lars Lökke Rasmussen att han hoppas att Venstre faller in på rätt väg, hans väg. 

Tidigare i år offentliggjordes det att den klassiska TV-serien ”Borgen” kommer att få en ny säsong med premiär 2022. Lars Lökke Rasmussen visar dock att vi inte behöver vänta så länge på danska politiska intriger. Mer Borgen än så här blir inte dansk politik.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida