Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Måtte borgarvärmen hålla i sig till valet i september

Malmöalliansen: Niels Paarup-Petersen (C), Roko Kursar (L), Torbjörn Tegnhammar (M) och Torsten Elofsson (KD). Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Malmös politiska kamp blev precis glödhet. Centerpartiet är med i matchen igen. Och KD är en ynka procentenhet från att komma in i fullmäktige. Alliansens dröm om maktövertagande lever.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Känner ni trycket? Den politiska väderleken i Malmö har omvandlats från avmätt till superhet - helt i linje med den värmebölja som drabbat stora delar av landet den senaste veckan. Nu är frågan om borgarvärmen håller i sig hela vägen till den 9 september, eller om det glider in en röd kallfront över rikets tredje största stad på sluttampen.

 

Förra veckan presenterade Sydsvenskan en opinionsundersökning över Malmös politiska temperatur, vars resultat endast kan beskrivas som ett gapande antiklimax. Tidningen försökte dramatisera resultatet utifrån scenariot att Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna tillsammans skulle kunna ta över makten efter 24 års rödgrönt styre, men givet att Liberalerna redan tidigare tydligt sagt nej till en sådan lösning var ett sådant scenario inte särskilt uppseendeväckande. Icke desto mindre var L angelägna om att distansera sig från en sådan tanke.

 

På Kvällsposten Debatt skrev en hel rad Malmöliberaler under gårdagen att: "Ett maktskifte i Malmö kommer för Liberalernas del [... ] aldrig att ske med hjälp av ett samstyre med Sverigedemokraterna. Därför är det rent nonsens när SD:s oppositionsråd i Malmö Magnus Olsson (SD:s oppositionsråd i Malmö, red. anm.) påstår att han för informella samtal om samarbete med liberala kandidater.

 

Tydligare än så blir det inte.

 

Tydligt var också att Malmöalliansen i Sydsvenskans mätning hasade sig fram mot mållinjen. Varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna mäktade enligt tidningens undersökning med konstycket att ta sig över den kommunala valspärren på tre procent. Mest överraskande var det att Centerpartiet, som varit en viktig liberal kraft inte minst mot gränskontrollerna, inte belönats för detta av Malmöborna.

 

Men säg den opinionsundersökning som inte kan ha fel. 

 

Moderaterna presenterade under måndagen resultatet av sin egen väljarundersökning, genomförd av Sifo. Resultatet baserar sig på svar från 984 Malmöbor och genomfördes mellan 13-25 april. Sydsvenskans Novus-mätning genomfördes mellan 19 april och 24 maj i samtal med 1 000 Malmöbor. De två undersökningarna är alltså nästan identiska till omfång och tid. Och M:s Sifomätning ger onekligen en delvis annan bild än Novus resultat.

 

Den största skillnaden: Medan Malmöcentern fick ynka 2,3 procent i Novus (mot 1,7 valet 2014), fick de gröna liberalerna hela 7 procent när invånarna svarade på frågan "Vilket parti skulle du rösta på/lutar det mest åt för dig om det var val till Malmö kommunfullmäktige i dag?". 

 

Även om Centerns slutresultat i det lokala valet i höst hamnar någonstans däremellan innebär det att Centern återinträder i Malmö fullmäktige efter 20 års frånvaro.

 

För KD ser det fortfarande mörkt ut, även om deras 2 procent i Novus är bättre än Sifos 1,3 procent (1,5 i valet 2014). Liberalerna står stabilt på 5 procent medan Moderaternas 24 procent gör att partiet på allvar flåsar Socialdemokratenra i nacken. S fick endast 28 procent i Novus, att jämföra med 29,5 i Sifoundersökningen i Sydsvenskan (och 32,9 procent för fyra år sedan i valet). Och SD får 18 procent medan Miljöpartiet enligt Novus balanserar på treprocentsgränsen. V får enligt mätningen 9 procent medan Feministiskt Initiativ får 3.

 

Sifo-mätningen öppnar upp den lokala maktkampen. Glöm inte att hydrera. Det kan bli svettigt i upploppet till den 9 september.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!