Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö. Foto: PRESSBILDMärta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö. Foto: PRESSBILD
Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö. Foto: PRESSBILD
Åsa Romson (MP) och Stefan Löfven (S) den 11 november 2015. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TTÅsa Romson (MP) och Stefan Löfven (S) den 11 november 2015. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Åsa Romson (MP) och Stefan Löfven (S) den 11 november 2015. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Csaba Perlenberg

Märta Stenevis minne är kort

Publicerad

"Jag ska vara helt ärlig. Vi har den senaste tiden haft ett antal svåra debatter kring verklighetsbilden. De senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att detta är det bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd, att faktiskt göra något."

 

Det är den 24 november 2015. Åsa Romsons röst stockar sig. Sveriges vice statsminister är nära att gråta inför öppen ridå. Det miljöpartistiska samvetet krackelerar i takt med samtidens grymma verklighet. Malmö Centralstation har blivit till en flyktingcentral. På tågstationerna i Göteborg och Stockholm arrangeras sekundära mottagningscentraler för ankommande. Runt om i landet mobiliserar civilsamhället, enskilda, föreningar, församlingar. Det tog ett år, men svenskarna har sannerligen öppnat sina hjärtan. 

 

Samtidigt kämpar myndighets-Sverige med att klara av anströmningen. Migrationsverkets anställda arbetar dubbel- och trippelpass. Till sist bedömer den rödgröna minoritetsregeringen, ivrigt påhejad av Moderaterna och Sverigedemokraterna, att det inte längre går. Regeringen kallar till presskonferens. Tårarna är nära. Sveriges asylmottagning och villkor ska till EU:s absoluta miniminivå.

 

Två år senare menar Märta Stenevi (MP) att det trots allt inte var så farligt. Förvisso säger hon i en intervju i Sydsvenskan att "Vi fick under hösten 2015 ett kraftigt stresstest av vårt välfärdssystem. Vad vi såg då var att våra samhällssystem inte höll måttet. Därför måste de förstärkas".

 

Samtidigt förnekar Stenevi att det var allvar på riktigt: "Jag delar inte uppfattningen att vi drabbades av kollaps. Däremot drabbades vi av en utmaning att hantera det akuta mottagningsskedet – och därefter det långsiktiga etableringsskedet. Vårt samhälle skulle knappast rasat ihop om vi tagit emot fler asylsökande."

 

Nej, samhällskollapsen var i mångt och mycket en retorisk figur. En skrämseljingel att använda i panik för att rättfärdiga drastiska åtgärder. Men inte ens Märta Stenevis eget dåvarande språkrör menade att det under den tidpunkten var hanterbart att fortsätta ta emot asylsökande i samma omfattning. Åsa Romson rättfärdigade till och med Miljöpartiets omsvängning med att hänvisa till just gröna kommunalråd ute i landet som slagit larm om de stora utmaningar som ett kraftigt inflöde av människor i behov av boende, utbildning och jobb innebar. Förvisso var inte Stenevi kommunalråd i Malmö vid det tillfället. I stället var hon regionråd. Hon kan knappast ha undgått den stora ansträngning som Malmö och andra kommuner då stod inför - och fortsätter att kämpas med.

 

Att Märta Stenevi enligt artikeln i Sydsvenskan "snarast möjligt" vill tillbaka till en mer generös asylpolitik som rådde under alliansåren, gällande permanenta uppehållstillstånd och att restriktioner för familjeåterföreningar ska upphävas är att blunda för de problem som ännu ej är lösta med bostadsbrist och parallella samhällstrukturer. Om samma artikel har uppfattat Stenevi rätt, menar det gröna kommunalrådet att "åtstramningarna i asylreglerna sedan hösten 2015 var obefogade".

 

Malmö har ingenting att skämmas för - staden har tagit ett betydligt större ansvar än de flesta andra svenska städer. Stenevis nära nog historierevisionistiska minnesbild över det tryck som Malmö och Sverige försattes under hösten 2015 bådar inte gott för Socialdemokraterna i Malmö vars kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) länge ropat efter hjälp från regeringen med förändrad EBO-lagstiftning och nu senast ett flyktingstopp. Att dela verklighetsbild är onekligen en grundförsättning för stabilitet. Att Märta Stenevi redan gått in i valkampanjläge med en anmärkningsvärd tondövhet för att så att säga "preaching to the choir" inger inte särdeles stort förtroende för Miljöpartiets förmåga att framöver ta ansvar för Malmö. 

 

Märta Stenevi borde se om Åsa Romsons presskonferens från hösten 2015.

 

Csaba Bene Perlenberg är frilansande kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag