Malmö Rådhus. Foto: CSABA BENE PERLENBERGMalmö Rådhus. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Malmö Rådhus. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Malmös överskott är provocerande

Publicerad

Malmös budgetöverskott döljer ett massivt underskott. Gå inte på den enkla.

I dag är det ännu en gång dags för Malmö fullmäktige att sammanträda bakom Helgo Zettervalls holländska renässansfasad i Rådhuset på Stortorget. Givet att det är ett av de allra sista sammanträdena innan valet i höst är det inte omöjligt att tonlägena kommer vara lite hårdare, argumenten lite fläskigare och giftpilarna lite mer djupt doppade i fränhetens krus.

 

Arkitekten Helgo Zettervall var under sin tid ökänd för att under sina restaureringsuppdrag förändra byggnader inte till deras ursprungsskick, utan i stället ägna sig åt dramatiska omtolkningar. Husen och byggnaderna skulle inte se ut så som de en gång var menade att göra - de skulle se ut så som Zettervall tyckte att de skulle ha sett ut från början. Det föranledde en del romantisering, och kritiken mot hans värv bestod bland annat i att han blickade bakåt mer än han blickade framåt. 

 

Socialdemokraterna i Malmö kan sin Zettervall. Budgetresultatet för förra året ser nämligen inte riktigt ut som det är menat att göra. En viss romantisering förekommer. Årsredovisningen för Malmö stads budget är, på ett ytligt plan, ljuvlig läsning. För 2017 redovisas ett överskott om 1 109 miljoner kronor, vilket i sin tur är en avvikelse på 848 miljoner. Därmed kan hela 757 miljoner avsättas till resultatutjämningsreserven. Det ger Malmö möjlighet att framöver, på mindre glada dagar, kunna parera och balansera skatteintäkterna över en hel konjunkturcykel. Den som spar, hen har, etcetera.

 

Om Socialdemokraterna skulle drista sig till att slå sig för bröstet och berömma sig själva för ett makalöst imponerande resultat, så bör närmsta vän av ordning be om att få ordet och högläsa ur den opolitiska tjänstemannaskrivelse som bifogats möteshandlingarna: "Överskottet är likt föregående år till stor del en effekt av det samhällsekonomiska läget och den rådande högkonjunkturen. Högre skatteintäkter och intäkter från markförsäljningar har genererat ett överskott gentemot budget. Det mycket låga ränteläget har resulterat i ett överskott avseende serviceförvaltningens fastigheter och ett förbättrat finansnetto.

 

På ren skånska: Malmö Stads positiva budgetresultat är knappas tack vare det rödgröna styret. I själva verket är överskottet en ren provokation. I skrivande stund torde Danderyd, Ekerö, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna, Stockholm, Täby och Malmös kommungrannar Lomma och Vellinge skissa på sina fakturor för att få tillbaka delar av de 5 122 738 018 kronorna (5,1 miljarder) som Malmö enligt Statistiska Centralbyrån planeras ta emot i kommunalekonomisk inkomstutjämning under 2018. Sett i det perspektivet är "överskottet" på 757 miljoner rena rama spökpengarna. 

 

Möjligen borde Vellinge och Lomma undantas från återbetalningskravet givet att de kommunernas välstånd till mångt och mycket är resultatet av Malmös frukter. Att vara matarkommuner till en större problematisk kommun har sina uppenbara fördelar. 

 

Oavsett vad det står på sista raden i Malmö Stads årsresultat torde det inte finnas några som helst tvivel om att siffrorna är de facto röda. Sådant styre, sådan färg. Helgo Zettervall hade varit imponerad av den rödgröna uppfinningsrikedomen att göra dramatiska omtolkningar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag