Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Malmömoderaternas nytag ger öppning för Liberalerna

Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Malmömoderaterna tar nya tag inför valet 2022 - och ger Liberalerna en öppning att frikoppla sig från det rödblå oket.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Det moderata samlingspartiet har sett bättre dagar. Inte minst den gångna veckan har visat hur långt det före detta statsbärande partiet är från Reinfeldt-erans stabilitet. Söndagsöppet på Systemet och reklam i SVT i all ära, men det är knappast reformfrågor med samma samhällsomstöpande kraft som arbetslinjen.

 

Alltsedan Centerpartiet och Liberalerna ingick Januariavtalet med den rödgröna regeringen har invektiven haglat från borgerlighetens högerkant över de två liberala partierna. Den moderata och kristdemokratiska upprördheten har misslyckats med att undvika att spela falskt på världens minsta fioler.

 

På det lokala planet i Malmö har Moderaterna samma problem som på riksplan. Innan partiet kan övertyga väljarna om sin regeringsduglighet måste de övertyga sina egna borgerliga vänner. Som bekant har Centern och Liberalerna på riksplan valt att samarbeta med S och Mp  – trots att de har mer värderingsmässigt gemensamt med M och KD.

 

I Malmö har Moderaterna längtat efter makten i ett kvarts sekel. Den allra bästa möjligheten att gripa makten under 25 år föll ihop som ett korthus i höstens kommunval. Detta efter att KD missat spärren till fullmäktige och liberal enighet om att inte luta sig mot Sverigedemokraterna ledde till borgerlig oenighet, och slutligen ett rödblått samarbete mellan S och L.

 

Men Malmömoderaterna hänger inte läpp. Inför nästa val har partiet, som gjorde ett bra kommunval med nästan 1 000 fler Malmöbor än vad som röstade på dem 2014, nu gjort sin första ansats till resning. 

 

Förra helgen samlades Malmömoderaterna till ett peppkonvent. Partiledaren Ulf Kristersson försökte ingjuta mod i de moderata lokalpolitikerna och pratade bland annat om Moderaterna som det självklara samlingspartiet och regeringsbildare efter riksdagsvalet 2022, med målet om upprepad valseger 2026. 

 

Kristersson betonade bland annat vikten av klimatpolitiken, och erkände indirekt att Moderaternas politiska trovärdighet inom de gröna frågorna måste öka. Därför var det inte direkt stringent att Moderaterna endast några dagar senare föreslog en skattesänkning på en krona för bensin.

 

I sitt anförande var Malmömoderaternas ledare Torbjörn Tegnhammar mån om att skilja på Malmö som stad och kommun: Malmö är både Sveriges bästa stad och landets mest vanskötta kommun. Den lokala moderatledaren satte fingret på problemet när han konstaterade att: 

Malmö stad är kommunen som är bäst på allt som är roligt, men sämst på det mesta som är viktigt. Kommunen kan arrangera fantastiska evenemang som Malmöfestivalen och boka världsartister som underhåller besökare från hela Skåne. Samtidigt rankas Malmös hemtjänst som en av Sveriges absolut sämsta.

 

Tegnhammar gav också ett tydligt besked: Malmömoderaterna går till val 2022 med ett renodlat moderat kommunpolitiskt program. 

 

Beskedet ger en snygg öppning för Liberalerna att frikoppla sig från det socialdemokratiska oket genom att erbjuda samma individuella partilösning. 

 

Samtidigt handlar Malmös politiska framtid inte främst om vad partierna gör utan om vad väljarna vill. 

 

Så länge det finns borgerliga väljare som hellre lägger sin röst på SD än på ett av de fyra borgerliga partierna, ökar risken för fortsatt borgerlig splittring och socialdemokratiskt maktinnehav. 

 

Att rösta på SD är således en indirekt röst på Socialdemokraterna i Malmö.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida