Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Malmölistan sätter sig på dubbla stolar

Foto: SHUTTERSTOCK
Nils Littorin, partiledare och läkare.
Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Det nya partiet Malmölistan försöker låtsas om som att de inte bedriver politisk kampanj när de JO-anmäler Malmö stad.

Uppbrottet skedde knappast under lugna former. När Malmös kommunistordförande, Nils Littorin, lämnade Kommunistiska Föreningen bakom sig i slutet av förra året för att starta nya Malmölistan kallades han ”socialchauvinist” av sitt gamla parti. ”Mer pro-kapitalistiskt program får man leta efter. Nu ska jävlar ska det hetsas mot våra klassbröder- och systrar”, löd recensionen av den lilla politik som Malmölistan inledningsvis hade hunnit formulera.


I vänstertidningen Flamman svarade han på den kritik som tidigare riktats mot att han lett Malmöavdelningen i en mer invandringskritisk riktning – något som fördes över till Malmölistan.

 – Jag skiter i vad Sverigedemokraterna och andra säger. En fascist och en rasist kan ha rätt i sak. Det är där vänstern gör bort sig, man har opererat bort verkligheten för att den inte stämmer överens med det man har i huvudet, menade Littorin i Flamman (27/1-20). 


Sedan dess har Malmölistan visat på en breddning. På partiets hemsida finns det under ”vår politik” huvudkategorier om så olika saker som invandring, ”politikerklassen”, tandvård, lönedumpning, sophämtning och trygghet. 


Partiet vill mycket riktigt ”kraftigt minska invandringen” och att invandrare ska införlivas i det svenska majoritetssamhället. Under ”politikerklassen” propagerar Malmölistan för att kommunalråd ska tjäna cirka 30 000 kronor i månaden, som en grundskolelärare. 


Men nog finns det spår av Littorins gamla vänsterbakgrund: Skåningar ska ha gratis tandvård och sophämtningen ska återtas direkt i VA Syds regi. 

Partiet föreslår också, med hänvisning till behovet av ökad trygghet, att Malmö kommuns 200 kommunikatörer ska sparkas till förmån för 200 nya kvarterspoliser.


Coronakrisen har skapat en öppning för Malmölistan att profilera sig i två klassiska välfärdsfrågor: Äldreomsorg och vård. Bland annat i en debattartikel i Kvällsposten (17/4) menade Littorin att: ”Fast anställning, höjd lön och mer tid till varje brukare. Så kunde vi visat vår uppskattning till omsorgens vardagshjältar som nu står i frontlinjen mot viruset.


Att Nils Littorin är läkare är ingen hemlighet. Tvärtom har Littorin den senaste tiden i olika inlägg på sociala medier och utspel riktade till medier tryckt på sin yrkeskompetens som läkare när han gjort politiska utspel under Malmölistans fana. Bland annat begicks något av en PR-kupp då han på egen bekostnad nyligen skänkte 1 000 munskydd till vården. Men otydligheten om han agerat och uttalat sig som läkare eller partiledare med blick på kommunvalet 2022 i Malmö har varit förvirrande.


Under torsdagen blandades rollerna ihop än en gång. Då meddelade partiet i ett pressmeddelande med ärenderaden att: ”Läkare JO anmäler Malmö kommun för bristande coronaskydd i hemtjänsten”. Pressmeddelandet skickades ut från en e-postadress tillhörande Malmölistan. Det kunde lika gärna ha stått att det var Malmölistans grundare och partiledare Nils Littorin som står bakom anmälningen.


Att Malmölistan gömmer sig bakom sin ledande företrädares yrkestitel när de försöker göra en politisk poäng av Malmö hemtjänsts bristande arbetsmiljö för sina anställda är att försöka manipulera väljarkåren på ett ohederligt vis. Malmölistan bör vara ärlig med att deras politiska utspel är just politiska utspel, och inte gömma sig bakom Littorins läkartitel.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida