Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Malmö sysslar med kommunal rättshaverism

Malmö stadshus.Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Malmös fortsatta stöd till illegala migranter är ett hån mot stadens skattebetalare i en tid när skolan går på knäna och socialtjänsten skriker efter hjälp.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

För den som samlar på absurda innebörder i kommunala dokument kan lyckan förslagsvis sökas i ett underlag som ska presenteras av Malmö Stads Arbetsmarknads- och socialförvaltningens direktör Britt-Marie Pettersson när nämnden sammanträder i morgon torsdag.

 

Inledningen är inget annat än ett direkt hån mot Malmös skattebetalare:

Förvaltningen har i uppdrag att månatligen presentera underlag kring omfattningen av ekonomiskt bistånd till personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige.” 

 

Detta, förklarar dokumentet pedagogiskt, berör följande kategori personer som vistas i Malmö:

I denna grupp ingår personer som har fått ett utvisningsbeslut, personer vars uppehållstillstånd har löpt ut eller återkallats och personer som aldrig har sökt något tillstånd. Hit hör också EU-medborgare och deras familjemedlemmar som saknar uppehållsrätt.

 

Malmös vårdslösa handhållande av skattemedel är gränsande till ekonomisk perversion, givet ett par rubriker bara från den senaste veckan:

”Hundratals barnutredningar försenade”, rapporterade P4 Malmöhus häromdagen och berättade att Socialtjänsten i Malmö hade 607 försenade utredningar på sina bord i slutet av oktober. Läget är så allvarligt att Akademikerförbundet SSR i Malmö anmält förvaltningen till Arbetsmiljöverket.

 

”Tuffa besparingar slår hårt mot Malmös grundskolor”, skrev Sydsvenskan i helgen och rapporterade att det framöver blir en neddragning på omkring 10 procent av skolpersonalen på sina håll.

 

Därtill kommer organisationen SKL:s varnande ord inför nästa år om mild lågkonjunktur och ökad arbetslöshet.

 

Trots att Malmös skolor sparkar lärare och annan personal och trots att Socialtjänsten inte kan hantera antalet utredningar om barn i riskläge pytsade Malmö endast under oktober månad ut 708 532 kronor motsvarande 214 hushåll till personer som inte har rätt att vistas i Sverige. I jämförelse med samma månad förra året är det en rejäl ökning: I oktober 2018 fick motsvarande 153 hushåll 664 560 kronor i stöd från Malmös skattebetalare.

 

Endast i år har denna kategori bidragsmottagare, illegala migranter, tagit emot 6,75 miljoner kronor.

 

Lägg därtill kostnader för denna grupp som inte täcks av Malmö Stad utan av Region Skåne: Vård som inte kan anstå, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning samt reducering av läkemedelskostnader för akuta läkemedel.

 

Malmö fortsätter att ta ett ansvar som staden vare sig har råd med eller som den i lagens strikta mening måste ta. För två år sedan fattade Högsta förvaltningsdomstolen beslut att kommuner inte måste ge ekonomiskt bistånd till illegala migranter, så kallade papperslösa. Trots detta har Malmös socialdemokratiska ledning, numera med benäget  stöd av Liberalerna, fortsatt med stödet.

 

Att Malmö är en av få svenska kommuner som tolkar socialtjänstlagen på detta frivolösa vis illustrerar tydligt hur illa den malmöitiska aktivismen rimmar med rådande lagstiftning.

 

Människor som inte har rätt att vistas i Sverige, som antingen har fått sin sak prövad och som har ett utvisningsbeslut eller som inte ens bemödat sig med att ansöka om uppehållstillstånd, ska varken stanna kvar i Malmö eller få stöd av staden.

 

Att Malmö ger incitament till människor som statliga myndigheter arbetar för att utvisa är kommunal rättshaverism.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.