Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Malmö ska inte vara både bank och fastighetsvärd

Malmös bostadsmarknad är på väg att bli dopad.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att bygga in segregation i nyproducerade bostadshus är kontraproduktivt. Malmö är på väg att skapa en dopad bostadsmarknad.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Nyligen drog Liberalerna av det stora bostadspolitiska plåstret och tog tydlig ställning för så kallad social housing. Begreppet syftar på hyreskontrakt för socioekonomiskt utsatta. 

”Att öppna upp bostadsmarknaden för fler och skapa ett mer rättvist sätt att förmedla bostäder skulle bli en av vår tids största socialliberala reformer” skrev en lång rad ledande liberaler nyligen på Göteborgs-Postens debattsida (18/11), däribland de skånska lokal- och regionpolitikerna Louise Eklund, Torkild Strandberg och Roko Kursar. 

I svensk tappning kallar Liberalerna lösningen för ”behovsbostäder” och ska, enligt nämnda debattartikel, vara integrerat med befintligt bestånd eller krav på nyproduktion att erbjuda behovsbostäder. Kontrakten ska dock vara begränsade till fem år och inte vara belägna i det som kallas för utsatta områden eller särskilt utsatta områden. Liberalerna är dock tydliga med att behovsbostäder ska begränsas till hyreslägenheter. 

Men att beskriva förslaget som socialliberalt är magstarkt. Att ge en gräddfil till nyproducerade lägenheter med hög standard för bostadssökande som av en eller annan anledning inte för egen maskin kan hitta en lägenhet är inget annat än en dopning av bostadsmarknaden. Säga vad man säga vill om dagens marknad, men den är i grunden rättvis: Bostad och läge fördelas generellt utefter betalningsförmåga. Rättvisare kan det inte bli. 

Däremot finns det goda skäl att överväga modellen för ett äldre, mindre attraktivt bestånd som dock inte finns i utsatta områden. Det finns även goda skäl att överväga att ge befintliga fastighetsägare förtur till nybyggnation om de släpper en viss andel av sina befintliga lägenheter i den takt de blir tillgängliga till sociala behovslösningar. Däremot riskerar det att cementera sociala problem och bokstavligt talat bygga in dem i nyproducerade fastigheter om fastighetsägare måste upplåta boende till människor som inte kan betala vad hemmet är värt.

I Malmö går nu det rödblå styret i Malmö vidare med en typ av behovsbostäder när man via den nya markanvisningspolicyn kräver att fastighetsägare tillhandahåller var tionde nyproducerad hyreslägenhet till bostadslösa. Ytterligare var tionde lägenhet ska tilldelas Boplats Syds kö. Det ska heller inte finnas några krav på betalningsförmåga eller att människor ens har något jobb.

Förslaget riskerar tvärtemot att hindra nyproduktion och sänka värdet på fastigheter. Det blir en typ av OBS-fastigheter där viljan att förenkla socioekonomisk integration i stället skapar en typ av boende som ökar belastningen på Malmö stads stödinsatser. 

I praktiken skulle det innebära att MKB, som är Malmös allmännytta, får konkurrens av ännu en kommunal allmännytta som styrs från arbets- och socialnämnden i Malmö. Samtidigt blir alltså arbets- och socialnämnden både bank och bostadsuthyrare. Särskilt förmånliga villkor för Malmös skattebetalare är det inte tal om.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida