Alliansen i Malmö: Niels Paarup-Petersen (C), Torbjörn Tegnhammar (M), Fredrik Sjögren (L) och Torsten Elofsson (KD). Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Alliansen i Malmö: Niels Paarup-Petersen (C), Torbjörn Tegnhammar (M), Fredrik Sjögren (L) och Torsten Elofsson (KD). Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Csaba Perlenberg

Malmö kan vara på väg att bli blått

Publicerad

Malmö är alltid himmelsblått - men om lite över ett år kan staden även vara politiskt blå. 

Det våras för liberalismen. Tänk där, ett påstående som inte många hade trott varit möjlig för blott ett halvår sedan efter Trumps valvinst och Brexit i Storbritannien. Men den lokala nedbrytningen av Statistiska centralbyråns opinionsmätning för maj månad 2017 är fascinerande läsning.

 

SCB redovisar främst "Stormalmö", en ohelig sammanvägning av den lokala opinionen i Malmö, Lund, Trelleborg, Staffanstorp, Burlöv, Vellinge, Kävlinge, Lomma, Skurup, Höör, Eslöv och Svedala. Det mörkblå Vellinge är onekligen en annan best än säg det historiskt röda Malmö, Eslöv har minst sagt en annan demografi än exempelvis Lund. SCB:s lokala siffror ska tolkas med viss varsamhet. Med underlaget på 323 respondenter är det statistiska underlaget egentligen alldeles för litet för att kunna dra några säkra slutsatser. Men vem håller sig för god för lite lokalpolitisk spekulation inför Almedalsveckan?

 

Bäst går det för Socialdemokraterna, som har 27,5 procent av partisympatierna (som alltså inte är att likställa med vilket parti väljare skulle välja att rösta på i dag). Icke desto mindre är det cirka tre procentenheter sämre än valresultatet på riksplan på 31,4 procent. För Moderaterna går det dock bättre i Stormalmö än i resten av riket: 23,2 procent kontra riksiffrorna på 21 procent. 

 

SCB redovisar dock även partisympatier nedbrutna till valkretsar, men underlaget är i ärlighetens namn så litet att det ska tas med en kvarts nypa salt. Endast 117 respondenter ger ett osäkert underlag. Men för all del: I Malmö kommun har Socialdemokraternas opinionsmässiga resa haft sina toppar och dalar sedan SCB:s majmätning 2014, då S hamnade på 35,2. I majmätningen 2017 hamnar Katrin Stjernfeldt Jammehs Malmössosar på 21,1 procent. Skillnaden är enorm jämfört med förra mätningen i november 2016 då S fick 32,2 procent. 

 

Det är inte otroligt att förra årets våldsvåg i Malmö avspeglas i Socialdemokraternas ras på över 10 procent. Efter ett kvarts sekel verkar det som att malmöiterna inte har något större förtroende för socialdemokratins förmåga att skapa ett jämställt och tryggt samhälle. Just gängvåldet kan visa sig vara socialdemokratins fall i Malmö. 

 

Moderaterna har hållit sig stabila sedan majresultaten 2014: från dåvarande 20,2 till årets upplaga, maj månads 20,9 procent. 

 

En tydlig förändring är också Sverigedemokraternas 18,9 procent. En ökning både från maj 2014 då SD fick 10,5 procent och i november 2016 då partiet fick 13,1. Mest oroande är att det är SD och inte M som får ta del av Socialdemokraternas åderlåtning.

 

Om SCB:s nedbrutna siffror för Malmö kommun blir valresultat 2018 så är inte bara Alliansen på väg att ta över makten: Centerpartiet är på väg att gå en politisk renässans till mötes. Från maj 2014 och 0,7 procent (det vill säga i stort sett icke-existerande) till maj månad 2017: 9,2 procent. Det skulle betyda att Malmöcentern skulle återvända till fullmäktige med en skräll. Det är tydligt att de liberala väljarna i Malmö suktat efter ett alternativ till Liberalerna, som endast får 5,5 procent. Även KD skulle kunna vara på väg in i fullmäktige, med 3,2 procent i kommunmätningen. Men återigen: Med endast 117 siffror bör ett i dag i stort sett osynligt lokalt Kristdemokraterna nog öka pulsen om det ska bli ett konkret valresultat.

 

Malmö är på väg att bli blått - och tyvärr mer brunt. Det är en huvudvärk som kommer att följa alliansen till valnatten. Och bortom.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag