Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Malmö har tappat kontrollen över socialbidragen

Malmö Stadshus.Foto: DANIEL NILSSON/BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Malmö står bakom haveriet med socialbidragen som löpt amok.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Pengaregnet i Malmö är ett ständigt återkommande ämne på denna ledarsida. Att staden betalar ut cirka en miljard kronor i försörjningsstöd är välkänt. Socialdemokraterna har länge avfärdat både kritik och initiativ för att få kontroll på den ständigt växande utgiftsposten. När exempelvis Moderaterna i Malmö anfört Växjö som exempel där kommunen via ökade kontroller kunnat minska kostnaderna avsevärt, har det setts som en personlig skymf mot arbetarekommunen.

 

Att Malmö, som själv är en stor bidragstagare, varit Sveriges mest generösa stad när det kommer till försörjningsbidrag, har dock inte bitit på varken väljare eller Socialdemokraterna. 

 

Nu konstaterar Stadsrevisionen i en granskning av Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö hur det ligger till. Och mycket riktigt: Staden har ingen som helst kontroll över utbetalningarna av försörjningsstöd.

 

När Malmö stads kostnader per invånare jämförs med rikssnittet är det tydligt att i Malmö är kostnaderna mycket högre. 2018 betalades det ut 3 785 kronor/invånare, kontra rikssnittet på 1 351 kronor/invånare. 

 

Och medan Socialdemokraterna och Liberalerna rullar tummarna ökar antalet hushåll och kostnaderna. I oktober 2019 hade antalet hushåll ökat med 3,7 procent sedan oktober 2018, från 9 380 hushåll till 9 730 hushåll. 

 

Kort och koncist handlar det om att Stadsrevisionen anser att utredningar av ekonomiskt bistånd ”[...] inte sker på ett helt tillräckligt och likvärdigt sätt.”

 

Stadsrevisionens granskning visar tydligt ”väsentliga brister avseende likvärdighet, kontroller vid misstanke om bidragsbrott samt uppföljning och analys av kostnaderna för ekonomiskt bistånd.” 

 

Kanske mest allvarligt är att det inte verkar finnas ett strukturerat arbete med att identifiera och förebygga bidragsbrott. Inte heller görs det riktade kontroller mot riskområden ens där socialtjänsten misstänker att det förekommer bidragsbrott, exempelvis falska hyreskontrakt och falsk folkbokföring. 

 

Bland annat rekommenderar Stadsrevisionen att alla misstankar om bidragsbrott polisanmäls. Så är inte fallet i dag. I dag är det inte ens klargjort hur omfattande socialtjänstens utredning måste vara innan den görs tillgänglig för polisen.

 

Haveriet är långtgående. Socialsekreterare i Malmö uppger för revisionen att socialtjänsten beviljar bistånd för boende även om de är olovliga, exempelvis olagliga andrahandsboenden.

 

Det handlar om en förkrossande slapphet. Exempelvis görs det inte någon detaljerad analys av de ökade kostnaderna för ekonomiskt bistånd.

 

Den förvaltningsmässiga bristen beror på politiskt ointresse från Socialdemokraterna att ta tag i problemet. I nämndsbudgeten för 2019 konstaterade nämnden själva att nettokostnaderna för ekonomiskt bistånd behövdes minska med 159 miljoner kronor, men åtgärdsplanen innehöll endast beräknade besparingar på 30,5 miljoner kronor. 

 

Den absurda situationen vid Arbetsmarknads- och socialförvaltningen och dess nämnd exemplifieras tydligast av att Malmö kommunfullmäktige dels har beslutat om att den ekonomiska ramen för socialbidrag får uppgå till max 898 miljoner kronor under 2019, men samtidigt har befriat samman nämnd från resultatkravet. 

 

På ren svenska: Max 898 miljoner kronor ska betalas ut i bidrag, men det är helt okej om så inte blir fallet.

 

Socialdemokraterna i Malmö borde byta namn till Socialbidragsdemokraterna.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida