Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Malmö behöver M-förslagen om illegala migranter

Snurrigt med svarta fabriker i Malmö.Foto: SHUTTERSTOCK
Malmö stadshus.Foto: JENS CHRISTIA
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Moderaterna har konkreta förslag för att minska antalet illegala migranter i exempelvis Malmö. Samtidigt fortsätter socialdemokratin i staden att betala ut bidrag till människor som vägrar lyda svenska myndigheter och domslut.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. I Malmö stad uppmuntras illegala migranter att stanna kvar i Sverige trots att Migrationsverket och migrationsdomstolar rättssäkert prövat deras fall – av Malmö stad. Bistånd i akutform delas ut både till individer och till barnfamiljer som håller sig undan lagens inte tillräckligt långa arm, trots att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att det inte är nödvändigt enligt lagen. Därmed står Socialdemokraterna och numera även Liberalerna i Malmö bakom en skattefinansierad stöttning av Malmös skuggsamhälle.

Att situationen är orimlig, sin välmenande humanism till trots, borde stå tydligt för alla och envar. Med jämna mellanrum uppmärksammas frågan då journalistiken belyser olika människoöden som fastnat i skuggsamhället eller granskar utbetalningarna, men i det stora hela fortsätter problemet existera utan helomfattande politiska lösningar.

Därför är det välkommet att Moderaterna under den gångna veckan presenterade flera förslag som kan komma tillrätta med att illegala migranter inte ska uppehålla sig i Malmö med omnejd:

Kommuner och myndigheter ska ha anmälningsplikt för personer som inte har rätt att vistas i Sverige. Undantag ska dock råda för anställda inom skola och vård.

Utvisningsbeslut kan leda till fotboja.

Snabbare beslut genom en lista på så kallade säkra länder, det vill säga där det i praktiken inte ska vara möjligt att bevilja asyl för människor från vissa länder. I huvudsak handlar det om ekonomiska migranter.

De med utvisningsbeslut ska vara skyldiga att bo på Migrationsverkets boende. Begränsningar för rörelsefriheten ska gälla med incheckningar under dagen och tvång på att vara på boendet vissa delar av dygnet. Villkorad frihet under ansvar, således.

Den första punkten är den för Malmö viktigaste principen. I dag motarbetar en svensk kommun flera svenska myndigheter och undergräver aktivt arbetet som gränspolisen kämpar med att kunna utföra. I dag ges det stöd både för livsmedel, läkemedel och ”rimlig boendekostnad” för barnfamiljer. Det är orimligt att en kommun sätter sig över både domstolsväsendet och ordningsmakten och är i grunden ingenting annat än kommunalt rättshaveri.

Alldeles oavsett hur välmenande biståndet till illegala migranter är, bidrar det till att hålla ett grymt skuggsamhälle under armarna. I dag är den svarta ekonomin en integrerad del av Malmös skuggsida. Förra året kunde tidningen Arbetet avslöja en omfattande verksamhet i Malmö där ett tiotal illegala migranter, helt utan något som helst arbetsrättsligt skydd, sydde gardiner i en svart fabrik som hade både svenska kommuner och myndigheter som slutkunder. Detta i en stad som styrs av Socialdemokraterna, ett parti som säger sig värna arbetsrättsligt skydd, men där det i realiteten existerar svarta fabriker vars arbetare utnyttjas på löpande band och vars omöjliga legala status i Sverige kan hållas under armarna med hjälp av kommunalt bistånd.

Socialdemokratins mittskötsel av Malmö borde ha upphört för länge sedan. Det är i det ljuset som Moderaternas drastiska förslag bör ses. Det är ett räddningspaket för Malmö från ett havererat styre som aktivt motarbetar både domstolar och gränspolis. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida