Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Malmö behöver bostäder, inte utsiktsplatser

Kronprinsen i Malmö.Foto: VIVIEN GALINON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Stadsbyggnadsnämnden har inte en susning om hur intresset eller behovet av en utkiksplats i Kronprinsens topp ser ut. Ändå sätter de käppar i hjulet för renoveringen av Malmöklenoden.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Vid årsskiftet stängdes den luggslitna men tidigare anrika restaurang Översten längst upp i Kronprinsen. En gång i tiden var det en rejäl upplevelse både för mage och blick att åka hissen upp till våning 26 och se ut över Malmös grönska. Men det var länge sedan. Den sista måltiden som serverades i slutet på januari förra året bestod av en buffé som erbjöd rostbiff, potatissallad, våfflor och ett bord med tårtor, enligt Sydsvenskan (27/1-19). När Översten serverat den sista biten mad var restauranglokalen i praktiken fallfärdig. 

Sedan dess har ägaren Akelius haft planer på att totalrenovera Kronprinsen, vars blå mosaikkostym började rasa vid tiden för renoveringsbeskedet. Och överst, där Översten huserat, är planen att det ska bli åtta etagelägeheter på de två översta våningarna.

Men Malmös klåfingriga politiker, närmaste bestämt socialdemokrater, liberaler, vänsterpartier och miljöpartister i stadsbyggnadsnämnden, tror sig veta bättre än en av Sveriges största privata fastighetsägare om vad deras fastighet Kronprinsen är i behov av.

Och det som Malmöborna längtar efter är inte bostäder utan, hör och häpna: Utkiksplatser. 

Men det vill inte Akelius Fastigheter bygga, med benäget stöd av rådande detaljplan som inte säger något om att det måste finnas varken restaurang eller offentlig utkiksplats. Det struntar Stadsbyggnadsnämnden i och har begärt anstånd för bygglovet i syfte att sätta i gång det dyra kommunala maskineriet för att utreda möjligheten att ändra i just detaljplanen. I stället för åtta lägenheter vill politikerna tvinga fram att det bara blir sex lägenheter, så att det skapas plats för en utkiksplats.

Nu ger sig Akelius ägare Roger Akelius in i kampen och avfärdar Malmöpolitikernas tramseri:

 – Det finns ingen möjlighet att bygga ett publikt utrymme däruppe. När restaurangen byggdes -64 var det helt andra krav på brandsäkerhet, säger han till Sydsvenskan (24/8).

Och, konstaterar Roger Akelius klarsynt, vem vill köpa dyra etagelägenheter om man måste dela hissarna till sitt hem med människor som inte bor i huset: 

 – Ska man åka hiss tillsammans med dem som bor i huset? Man kan inte blanda hyresgäster med turister. Vill du ha en massa främmande som går i din trappuppgång? säger fastighetsmiljardären och lägger bland annat till: ”Jag kommer inte bygga någon utsiktsplats därborta oavsett vad myndigheterna säger”.

Ord och inga visor om en fastighetsexpert, således. 

Stadsbyggnadsnämnden i Malmö ägnar sig åt en absurd detaljstyrning som riskerar skrämma i väg andra fastighetsaktörer från en kommun som behöver varje investerad krona den kan hitta. Inte minst agerar politikerna utifrån en åsikt, inte något som helst faktaunderlag på hur stor eller icke-existerande efterfrågan av en utkiksplats eller vilket värde det tillför Malmö. Inte minst borde nämnden undersöka vad priset blir för att tvinga igenom en ändring som riskerar renoveringen av ett Malmö-landmärke.

Stadsbyggnadsnämnden i Malmö borde byta namn till Detaljstyrningsnämnden.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida