Karl X Gustav på Stortorget. Här med en European Song Contest-fjäril på axeln. Foto: LASSE SVENSSON
Karl X Gustav på Stortorget. Här med en European Song Contest-fjäril på axeln.  Foto: LASSE SVENSSON
Csaba Perlenberg

Maka på dig Tjocke Karl, nu är det fest!

Publicerad

Stortorget i Malmö hade kunnat hysa en ännu större folkfest om krigarkungen skulle maka på sig.

Grattis, Malmö! I dag inleds Malmöfestivalen - enligt egen utsago Nordens största stadsfestival. En vecka fylld av kringelkrams, ballonger, avstängda gator och omdragna busslinjer, milsvida köer till matstånden och enorm, massiv, hetsigt påfrestande trängsel. Samtidigt är det en vecka fylld av glädje, nyfikenhet, kärlek och Malmö i sin bästa skrud.

 

Det saknas givetvis inte kritiker. Inte har Malmö råd med bröd och skådespel av det här slaget? Borde verkligen 24,6 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar brännas på simpla nöjen? När det råder massiv arbetslöshet, omfattande bidragsberoende och utanförskap i staden? Det enkla svaret: Ja. Nämn den svenska nutida stad som har lika stort behov av en positiv urladdning.

 

Tråkliberaler och budgetfascister får ursäkta, men nu är inte läge att klaga på att en fjärdedel av Malmös kommunala budget betalas av övriga landet via det kommunala skatteutjämningssystemet. 

 

Därmed inte sagt att det inte borde finnas ett tydligt mål att sänka kostnaden. Ribban är nämligen i dag nergrävd under marknivå. Sydsvenskan kunde i dagarna avslöja att Malmöfestivalens enda sponsor hoppat av arrangemanget. Festivalen och Malmö Stad har inte ens ett uttalat mål om hur stor andel av festivalbudgeten som bör vara medfinansierad av sponsorer. Om det inte finns ett mål blir det svårt att nå det. Här finns det mycket lågt hängande frukt för oppositionen att göra festivalmos på.

 

Malmöfestivalen är i grunden en viktig tillställning för Malmö - en semester bort från stadens vardag, i staden. För en stad med Malmös omfattande problem, där hela stadsdelar är avskärmade från andra stadsdelar och våldet gör oss rädda för varandra, är det just en frityr-osande ljusglimt som Malmö behöver. En folkfest där alla är malmöiter - även de som åker från när och fjärran för att delta i festligheterna, ägna sig åt den uråldriga folksporten "titta på folk", åka karuseller och avsluta kvällarna med brak och röj på ett svettigt Stortorget. 

 

Men det finns ett problem. Fler personer hade kunnat ta del av konserterna på Stortorget under Malmöfestivalen - men hindras av en fisförnäm kunglighet som anser det viktigare att ta plats än att låta massorna njuta av musik. John Börjessons staty av krigar- och förtryckarkungen Karl X Gustav, i folkmun och av vissa belackare kallad för "Tjocke Karl", sittandes på sin häst sedan Slöjd- och Industriutställningen 1896, är en segrares monument över det kuvade Skåne. 

 

Statyn har varit omdebatterad långt innan den avtäcktes. Flera försök har gjorts att avlägsna den från torget. Alla har misslyckats. Moderaterna bråkade inbördes och öppet om frågan i mitten av 1990-talet.  Det förekom till och med förslag om att helt flytta statyn ifrån Malmö till Karlshamn, vilket Karlshamn gärna såg med villkoret att de slapp betala en enda krona för flytt och installation. Dåvarande Folkpartiet drev också frågan i början av 2010-talet. Frågan bubblar upp med jämna mellanrum.

 

Malmö behöver inte en krigarkung på Stortorget, som i stället borde utvecklas till Malmöbornas offentliga vardagsrum, betydligt mer modernt än att endast vara allmänt promenadstråk från Centralstation in till city. Alternativa placeringar borde övervägas av Tjocke Karl. Har någon telefonnumret till kommunhuset i Karlshamn? Malmö is calling.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag