Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Maka på dig Tjocke Karl, nu är det fest!

Karl X Gustav på Stortorget. Här med en European Song Contest-fjäril på axeln.
Foto: LASSE SVENSSON

Stortorget i Malmö hade kunnat hysa en ännu större folkfest om krigarkungen skulle maka på sig.

Grattis, Malmö! I dag inleds Malmöfestivalen - enligt egen utsago Nordens största stadsfestival. En vecka fylld av kringelkrams, ballonger, avstängda gator och omdragna busslinjer, milsvida köer till matstånden och enorm, massiv, hetsigt påfrestande trängsel. Samtidigt är det en vecka fylld av glädje, nyfikenhet, kärlek och Malmö i sin bästa skrud.


Det saknas givetvis inte kritiker. Inte har Malmö råd med bröd och skådespel av det här slaget? Borde verkligen 24,6 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar brännas på simpla nöjen? När det råder massiv arbetslöshet, omfattande bidragsberoende och utanförskap i staden? Det enkla svaret: Ja. Nämn den svenska nutida stad som har lika stort behov av en positiv urladdning.


Tråkliberaler och budgetfascister får ursäkta, men nu är inte läge att klaga på att en fjärdedel av Malmös kommunala budget betalas av övriga landet via det kommunala skatteutjämningssystemet. 


Därmed inte sagt att det inte borde finnas ett tydligt mål att sänka kostnaden. Ribban är nämligen i dag nergrävd under marknivå. Sydsvenskan kunde i dagarna avslöja att Malmöfestivalens enda sponsor hoppat av arrangemanget. Festivalen och Malmö Stad har inte ens ett uttalat mål om hur stor andel av festivalbudgeten som bör vara medfinansierad av sponsorer. Om det inte finns ett mål blir det svårt att nå det. Här finns det mycket lågt hängande frukt för oppositionen att göra festivalmos på.


Malmöfestivalen är i grunden en viktig tillställning för Malmö - en semester bort från stadens vardag, i staden. För en stad med Malmös omfattande problem, där hela stadsdelar är avskärmade från andra stadsdelar och våldet gör oss rädda för varandra, är det just en frityr-osande ljusglimt som Malmö behöver. En folkfest där alla är malmöiter - även de som åker från när och fjärran för att delta i festligheterna, ägna sig åt den uråldriga folksporten "titta på folk", åka karuseller och avsluta kvällarna med brak och röj på ett svettigt Stortorget. 


Men det finns ett problem. Fler personer hade kunnat ta del av konserterna på Stortorget under Malmöfestivalen - men hindras av en fisförnäm kunglighet som anser det viktigare att ta plats än att låta massorna njuta av musik. John Börjessons staty av krigar- och förtryckarkungen Karl X Gustav, i folkmun och av vissa belackare kallad för "Tjocke Karl", sittandes på sin häst sedan Slöjd- och Industriutställningen 1896, är en segrares monument över det kuvade Skåne. 


Statyn har varit omdebatterad långt innan den avtäcktes. Flera försök har gjorts att avlägsna den från torget. Alla har misslyckats. Moderaterna bråkade inbördes och öppet om frågan i mitten av 1990-talet.  Det förekom till och med förslag om att helt flytta statyn ifrån Malmö till Karlshamn, vilket Karlshamn gärna såg med villkoret att de slapp betala en enda krona för flytt och installation. Dåvarande Folkpartiet drev också frågan i början av 2010-talet. Frågan bubblar upp med jämna mellanrum.


Malmö behöver inte en krigarkung på Stortorget, som i stället borde utvecklas till Malmöbornas offentliga vardagsrum, betydligt mer modernt än att endast vara allmänt promenadstråk från Centralstation in till city. Alternativa placeringar borde övervägas av Tjocke Karl. Har någon telefonnumret till kommunhuset i Karlshamn? Malmö is calling.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.