Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Lund kan krossa gymnasiedrömmar

Behåll fritt sök.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Moderaterna i Lund verkar ha glömt bort värdet av valfrihet. Deras partikamrater i hela Skåne borde påminna dem.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. ”När vi som kranskommun utredde att bygga en egen gymnasieskola så bad Lund oss att inte göra det eftersom det skulle drabba dem hårt. Vi lyssnade och deras åsikt vägde tungt i vårt beslut att då inte bygga. Detta för vi måste se över vår egen kommungräns, för det gör våra ungdomar. Vi måste, i en del frågor, samverka och tänka bredare än till bara Kävlinge kommun.”

Moderaterna i Kävlinge är inte ensamma om sin upprördhet. Runt om i hela Skåne och även i Blekinge kokar ilskan över att Socialdemokraterna och det lokala partiet FörNyaLund tagit initiativ till att säga upp samarbetsavtalet ”fritt sök”, ett avtal som gynnar alla gymnasieelever i Skåne och Blekinge. Nu går det att söka till en skola utanför hemkommunen och konkurrera om platser utifrån meritvärde. Om ”fritt sök” upphör i Lund kan elever från andra elever sökas och antas i mån av plats, oavsett hur bra betyg man har. Därför är det också troligt att elever söker sig till andra kommuner eftersom deras betygsvärde inte ska devalveras i Lund. 

Nu ”överväger” även Moderaterna i Lund att säga upp avtalet. Även SD, V och FI har sedan tidigare aviserat att de vill slopa avtalet. Moderaterna, som inte ännu satt ner foten, blir därmed vågmästare.

Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ha kvar fritt sök.

Men vad som ska ersätta avtalet har inget av de partier som förespråkar en förändring (läs: försämring) någon tydlig bild av. Inte heller finns det konsensus bland partierna om ett alternativ. 

Det är svårt, nära nog omöjligt, att inte slås av likheten med den inverterade logik från de som förespråkade Brexit för Storbritannien. De som vill lämna fritt sök hävdar att Lunds egna elever missgynnas av systemet, eftersom Lunds attraktivitet som gymnasiestad gör att det stora söktrycket från de utomsocknes eleverna driver upp antagningspoängen och driver bort stadens egna unga till andra kommuners gymnasier. Det sista argumentet är svagt, givet att bara 10 procent av Lunds gymnasieelever studerar i en annan kommun, och då främst i det inte särskilt avlägsna Malmö. Problemet är alltså inte omfattande. Alla elever får inte sina förstahandsval, oavsett om de kommer från Lund eller ej.

Om syftet är att gynna Lunds egna gymnasieelever är det särdeles kortsynt och korkat att bryta upp från fritt sök, givet att det enligt en kommunal utredning skulle innebära att det skapas en överkapacitet i den kommunala kostymen. Lunds gymnasieelever riskerar att få färre lärare, färre inriktningar och valmöjligheter och sämre tillvalsmöjligheter i kursutbudet. Inte minst Hedda Andersson-gymnasiet i Lund kommer att ligga risigt till. Utredningen konstaterar bland annat: ”En del av yrkesprogrammen och programmen [...] skulle först och främst ligga i riskzonen.”

Ett beslut om utträde ur fritt sök skulle inte bara påverka Lund utan i praktiken hela Skåne och fyra kommuner i Blekinge. Det skulle också påverka sökmönstret till övriga kommuner. Inte minst skulle söktrycket öka till Malmö, men även till Eslöv, Landskrona och Helsingborgs kommunala gymnasieskolor.

Skolstaden Lund borde inte krossa gymnasiedrömmar bara för att ungdomar råkar vara födda i Staffanstorp eller Burlöv. Moderater i hela Skåne borde slå en signal och förklara värdet av valfrihet för sina partikamrater i Lund. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida