Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Loser-staden som gör miljardresultat

Malmö levererar ett överskott om 921 miljoner för 2018.Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Malmö uppvisar nästan ett miljardresultat för 2018. Men kostnaderna för försörjningsbidrag ökar och staden kämpar fortsatt med hemlöshetssiffrorna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Malmö – en stad med loser-stämpel eller en ekonomiskt välmående kommun som gör nästan en miljard i vinst?

 

Den återkommande kampen om verklighetsbilden kring staden som många älskar att hata kommer att utspelas under ytterligare en batalj under torsdagens fullmäktige i Malmö. Det är äntligen (?) dags för ännu en kommunal årsredovisning att avhandlas, debatteras och fascineras över.

 

Malmös resultat om plus 921 miljoner kronor (en oväntad positiv avvikelse mot budget med 621 miljoner) kommer att vara provocerande för många som anmärker på Malmö som stor nettomottagare i det kommunala inkomstutjämningningsystemet. Att drygt en femtedel av det omdebatterade stödet kommer från Öresundspendlarna som betalar skatt på andra sidan sundet och som sedan återförs till deras hemort diskuteras inte lika ofta.

 

Det betyder inte att det forna rödgröna styret av Malmö kan slå sig för bröstet. Nästan-miljardvinsten beror till stor del på exploaterings- och realisationsvinster (532 miljoner). Ett kraftigt underskott om 95 miljoner kronor återfinns dock i arbetsmarknads- och socialnämnden medan de tekniska nämnderna, kommunstyrelsen samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och grundskolenämnden visar på överskott.

 

Tänk då hur välmående Malmö hade varit om inte 14 945 hushåll varit beroende av försörjningsbidrag under föregående år, varje månad i genomsnitt 9 460 hushåll. Trots att antalet är en minskning ökade kostnaderna med 2,5 procent till cirka en miljard kronor.¨ Det ekonomiska biståndet har spräckt sin budget med 42 miljoner.

 

Stadsrevisionens kritik av Socialdemokraterna och Miljöpartiet är också skoningslös när det gäller hemlöshetsmisslyckandet i Malmö. Revisionen tar i med en semantisk smocka då de konstaterar att de är ”fortsatt mycket kritiska” till kommunstyrelsen, tekniska nämnden, stadsbyggnadsnämnden samt nämnda arbetsmarknads- och socialnämndens ledning, styrning och samverkan. Särskilt kritik riktas mot kommunstyrelsen. 

 

Kritiken är knappast ny: ”Bedömningen anses synnerligen allvarlig då det i revisionsberättelserna för såväl 2016 som 2017 framförts kritik mot bristande ledning, styrning och samverkan i arbetet mot hemlöshet.

 

Upprepat revisionstjat är mer än en pinsamhet – det är en direkt inkompetensförklaring.

 

En passus som är värd att uppmärksamma är även den kritik som riktas mot den forna kommunstyrelsen och facknämnderna för hälsa-, vård- och omsorg, kultur, arbetsmarknads- och socialfrågorna, miljö samt fritid ”som behöver stärka den interna kontrollen kring upphandling och inköp för att följa gällande lagstiftning och regelverk.” Malmö Stad är en av Sveriges största offentliga kommunala aktörer. Att hantera invånarnas skattemedel kostnadseffektivt samtidigt som näringslivet som levererar tjänster och varor ska ha en fungerande inköpspart är av högsta betydelse. När 32 procent av Malmös kostnader om 23,5 miljarder går till inköp är det knappast småsummor det handlar om.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida