Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Löfven måste pressa Malmö om stöd till papperslösa

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: PEO MÖLLER

Socialdemokraterna i Malmö måste följa den logiska slutsatsen av partiets nya migrationspolitik och sluta att ge bidrag till papperslösa.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

6 september 2015. "Mitt Europa bygger inte murar". 

9 april 2017. "Sverige ska aldrig tillbaka till situationen vi var i under flyktingkrisen. Aldrig."

Då: En regnig och blåsig manifestation för flyktingar på Medborgarplatsen i Stockholm. 

I går: En partikongress i Göteborg, för ett parti som tack vare migrationsvågen hösten 2015 funnit ett decennielångt samhällsprojekt.

 

Datumen skiljer sig åt, men talaren är densamma. Ett och ett halvt år däremellan har en fumlande regeringschef blivit till en härdad statsman. Och kanske, även en landsfader i vardande. Statsminister Stefan Löfven (S) och Socialdemokraterna har onekligen gjort en för många människor dyrköpt ideologisk resa. Och slutligen, efter många samvetskval och interna beklaganden, bidde det inte fler än endast ett par riktigt starka avvikande debattinlägg under söndagens migrationspolitiska debatt. Delegation efter delegation biföll partistyrelsens slutförslag om att göra officiell partilinje av det som sedan länge varit regeringspolitik. 

 

Men det finns fortfarande, efter stämmobesluten om en mer återhållsam migrationspolitik, en elefant på vift i rummet. Förvisso sade statsministern tydligt, såväl i sitt kongressanförande som på pressträffen efteråt, att "Alla som fått avslag ska återvända hem". Ställningstagandet blev inte mindre aktuellt efter att det ungefär samtidigt som statsministern talade inför sina partikamrater blev känt att den terrormissänkte 39-åringen fått avslag på sin asylansökan men inte följt sitt avvisingsbeslut. Däremot fanns det ett ord som inte nämndes en enda gång under den flera timmar långa debatten om den förändrade migrationspolitiken (såvida jag inte missade det). "Papperslös". 

 

Att Socialdemokraterna nu tydligt markerar asylrättens värde en gång för alla är välkommet. Ett nej är inte ett ja - och det personliga ansvaret att respektera en avvisning är oförnekbart. Det är tydligt att formerna för avvisningar måste diskuteras - inte minst ur ett säkerhetsperspektiv. Huruvida personer som får slutligt avvisningsbeslut (efter gängse rimliga och rättssäkra överklagandeprocesser) ska få tas direkt till förvar i väntan på avvisning är inte minst en praktisk och logistisk utmaning. Att bli frihetsberövad är ingen liten inskränkning i en människas värdighet och rättigheter - speciellt inte när man i grunden inte gjort något fel. 

 

Det står dock utan rimligt tvivel att Socialdemokraternas nya partilinje måste få konsekvenser i Malmö - där så kallade "papperslösa" flyktingar som antingen inte ansökt om asyl eller som fått avslag på sin asylansökan får ekonomiskt bistånd från Malmö Stad trots att de begår lagtrots och inte respekterar svensk lagstiftning och vägrar lämna landet. Att de rödgröna i Malmö underminerar myndighetsbeslut och motverkar svensk polis i deras avvisningsuppdrag genom att ge incitament för flyktingar att stanna kvar i Sverige är numera inte bara ett lagtrots - det är även rent partitrots.

 

Att Malmö Stad under ledning av Katrin Stjernfelt Jammeh (S) måste revidera sin praxis att ge ekonomiskt bistånd till "papperslösa" är dock inte bara en fråga om socialdemokratisk stringens. Det kräver i allra högsta grad att regeringen sätter foten och tydligt förklarar för kommuner att det inte är acceptabelt att urholka asylrätten genom att urvattna betydelsen av ett nej.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!