Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Liberalernas bottenlösa friskolesvek i Malmö

Köttgryta.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Miljöpartiet ville underlätta för Malmö stad att samarbeta med presumtiva friskolor för att hitta bästa möjliga lösningar för stadens elever. Det ville inte Liberalerna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Med mindre än två år kvar till valet finns det få ljusglimtar för Malmöliberalerna. Att partiet surrat sig till den socialdemokratiska masten har inte vunnit dem några politiska segrar eller uppskattning från väljarkåren. 

Beklagligt nog har det rödblå samarbetet också inneburit allvarliga svek mot liberala kärnfrågor. Tidigare i veckan agerade Liberalerna i Malmö unisont med Socialdemokraterna då de gick emot ett friskolevänligt initiativ från Miljöpartiets Märta Stenevi, tidigare de grönas ledande företrädare i Malmö, sedermera partisekretare och numera språkrörskandidat.

Stenevis förslag var både rimligt och friskolevänligt: Att Malmö stad skulle införa en funktion som friskolesamordnare. Detta med syfte att underlätta samplaneringen från kommunens sida med de fristående aktörernas skolutbyggnader. Därmed skulle det underlätta både för Malmö stad och för privata aktörer, men ytterst för Malmös elever och deras föräldrar.

Även grundskolenämnden i Malmö såg behovet och tillstyrkte förslaget. Så även stadskontoret. 

Men Socialdemokraterna vill inte ha några fler friskolor i Malmö och motsatte sig tillsammans med Liberalerna i släptåg det gröna förslaget. Svepskälet lyder att det skapar ökade administrativa kostnader och att företagslots redan finns i kommunen. 

Men problemet handlar delvis om att förutsättningarna för nya fria skolverksamheter i Malmö är så usla att det behövs en special funktion just för fria skolverksamheter. Som Märta Stenevi skrev i sin motion: ”[…] med den snabba utökning av elever vi sett de senaste åren råder det stor brist på undervisningslokaler i Malmö i dag, vilket hämmar framför allt de mindre aktörernas möjlighet att etablera sig. Det finns helt enkelt inga lediga lokaler anpassade till grundskoleverksamhet att tillgå i Malmö.” 

Stenevi påpekade också mycket riktigt att det råder ojämlikhet mellan mindre idéburna verksamheter och stora skolkoncerner vad gäller möjligheter att hitta plats för och utveckla nya verksamheter, vilket gör att en friskolesamordnare skulle kunna få betydligt större effekt för icke-vinstdrivna enheter. Det vill säga i praktiken faktiskt göra det som Socialdemokraterna på papperet säger sig vara för, att tillåta icke-vinstdrivna fria skolverksamheter. 

Att Liberalerna inte brutit med sin samarbetspartner i denna grundläggande fråga är mer än ett ideologiskt svek. Liberalernas friskolefientliga politik är framför allt ett svek gentemot Malmös elever.

Malmös omfattande skolproblem beror till stor del på brist på alternativ för skolelever och deras föräldrar, inte minst för elever som bor i segregerade områden. Liberalerna hade en möjlighet att signalera att det i Malmö både finns möjligheter men även behov för fler idéburna verksamheter att försöka bidra till att ge stadens unga fler valmöjligheter och hopp om en morgondag med större egenmakt. I stället lät Liberalerna Socialdemokraterna fortsätta sin hopplösa klappjakt mot valfrihet och barnens rätt till bättre utbildning. Det är en bottenlös eftergift för köttgrytorna i Stadshuset.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida