Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Liberalerna i Svalöv borde stänga dörren till SD

Jimmie Åkesson (SD) identifierar liberalismen som ideologisk motpol till sitt parti. Det är rätt uppfattat.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att likt Liberalerna i Svalöv liera sig med en politisk kraft som utmålar en som politisk fiende är ingen lösning på dilemmat med SD.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

D:et i demokrati kan även användas i ordet dilemma. Med ständigt ökande frekvens har dessa två ord nära och snåriga band med varandra.

 

I skånska Svalöv har den demokratiska rubikskuben, den där kommunpolitiker tvingas vända och vrida på både bitarna och inte sällan även sig själva för att få till en fungerande ordning, varit särdeles komplicerad att vrida på.

 

Lägg därtill flera infekterade personkonflikter samt ett par märkliga vändor med skandaler och politiska kupper i lokalpolitiken som försvårat för kommunens invånare att ha någon respekt för de etablerade partierna. 

 

Därmed var det kanske inte särskilt överraskande att 31 procent av Svalövsborna lade sina röster på Sverigedemokraterna för ett år sedan när det var kommunval. Därmed ökade partiet med 7,57 procent, från att vara andra störst till att vara kommunens största parti. Partiet hade liknande siffror bland riksdagsrösterna, 34,34 procent.

 

Efter många turer leds kommunen numera av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Samt med stöd av Liberalerna i en valteknisk samverkan samt budgetstöd för resten av mandatperioden. I en profilintervju med Dagens Samhälle menar Liberalernas lokala gruppledare Torbjörn Ekelund att Liberalernas samverkan med det konservativa styret har inneburit att L kunnat blocka SD från att lägga fram kontroversiella förslag.

 - Vi bedriver försvarsstrid. Vi försvarar positioner som hader varit omöjliga att försvara om vi inte tagit ansvar på det sätt som vi gör, säger Ekelund till Dagens Samhälle.

 

Enligt honom har Liberalernas stöd villkorats med att förslag som tiggeriförbud och restriktioner mot slöja hindrats från att läggas fram. I en överenskommelse med 72 punkter finns både frågor som ska drivas och förslag som läggs i byrålådan. 

 

Vilka illiberala SD-förslag som Liberalerna har hindrat kan vi bara föreställa oss, eftersom dokumentet är hemligt. För Liberalerna hade det onekligen varit fördelaktigt om det offentliggjordes.

 

Möjligen går det att kalla Liberalernas unika stöd-oppositions-roll som ett halvt steg framåt, både för att garantera en fungerande kommunal styrning men även som liberal hävstång och skyddsvärn.

 

Samtidigt går det inte att komma ifrån att Liberalerna i Svalöv stöder ett parti där den sverigedemokratiska kommunstyrelseordföranden Teddy Nilsson så sent som för två år sedan kallade regnbågsflaggan för ”exkluderingsflagga”. Nilsson har även ertappats med att dela ett blogginlägg där Centerpartiets partiledare Annie Lööf benämndes som ”folkförrädare”. Nilsson kommenterade artikeln med ”Väl valda ord.”

 

Ur ett liberalt perspektiv är Sverigedemokraternas fortsatta opinionsmässiga framgångar ett dilemma. Ingen kan förneka att partiet för sig med auktoritära tendenser med återkommande attacker på fria medier samt ständiga avslöjanden om företrädare som uttryckt sig rasistiskt eller misogynt. Partiets ständiga bortförklaringar om att det handlar om enskilda fall som inte representerar partiets politik eller att partiet har lämnat sina brunaste tider bakom sig övertyger dock inte.

 

Inför valet 2018 avslöjade Kvällsposten att flera före detta svenska nynazister, aktiva inom numera nerlagda Nationalsocialistisk front, kandiderade för Sverigedemokraterna i flera kommuner däribland skånska Klippan, Simrishamn och Sjöbo.

 

Lägg därtill att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson återkommande, helt rätt, pekar ut liberalismen som en ideologisk huvudfiende, och Liberalerna i Svalövs ”försvarsstrid” ser onekligen ut som en ohelig allians.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.