Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Lena Hallengren har rätt om skjutningarna

Lena Hallengren (S), socialminister.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Socialminister Lena Hallengren menar att det är mer skrämmande med ojämlik vård än skjutningar. Hon har helt rätt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Ojämlik vård är värre än skjutningarna, gav socialminister Lena Hallengren (S) nyligen uttryck för i en intervju med Barometern.

I ett resonemang om att vända socialdemokratins historiskt urusla opinionssiffror, pekade Hallengren bland annat på det våld som väcker oro och upprördhet på flera platser i landet, inte minst i Malmö.

 – Vi måste stoppa gängkriminaliteten och otryggheten, det är alldeles nödvändigt. Det är vi också på väg att göra, men det kommer att ta tid, sade socialministern.

Det var dock inte den enda, eller största insatsen som krävs, enligt Lena Hallengren:

 – Men vi måste också leverera det vi har lovat och stå upp för den generella välfärden. Det gäller ekonomiska satsningar, som på pensioner, men också att skapa en jämlik sjukvård i hela landet, sade hon till Barometern och räknade också upp privata sjukvårdsförsäkringar som ett problem.

Socialministern följde också upp resonemanget om ojämlik vård och privata sjukvårdsförsäkringar med: 

 – Det skrämmer mig ännu mer än skjutningarna.

Kritiken lät inte vänta på sig. På Twitter skrev Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell: ”Häpnadsväckande verklighetsfrånvänt av ett statsråd. Föreslår att Lena Hallengren ställer sig framför alla som drabbas av dagliga skjutningar och förklarar att det är riktigt skrämmande just nu är privata sjukvårdsförsäkringar.

Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) menade på samma mikroblogg att: ”Hundratusentals skaffar privat sjukvårdsförsäkring på grund av att det offentliga totalt misslyckats med att leverera vård i tid. Det tycker Lena Hallengren är ett större problem än de skjutningar som sprider terror i våra städer. Socialdemokratin in absurdum.

I en tid när fakta eller statistik inte alls verkar vara relevanta faktorer när det kommer till den kriminalpolitiska debatten, är det icke desto mindre viktigt att vän av ordning påpekar det uppenbara.

Lena Hallengrens resonemang, den politiska osmidigheten till trots, är rätt och riktig. 

Givetvis är rädsla en högst personlig erfarenhet, även om trygghet och tillit, för att inte nämna brottslighet, är fullt mätbart. Men det är också den ojämlika vården.

I rapporten Kommissionen för jämlik vård, som presenterade sitt slutuppdrag i mars 2015 på uppdrag av de forskande läkemedelsföretagen LIF och Cancerfonden tydliggjordes de mardrömslika siffrorna: Mellan 2010 och 2013 dog 13 491 personer av sjukvårdsrelaterade åtgärdbara dödsfall enligt Socialstyrelsen. På ren svenska: Tidig och rätt diagnos och behandling hade kunnat räddat liv i dödsfall som påverkades av olika faktorer som kön, utbildning och socioekonomisk bakgrund. 

Siffrorna är gamla, ska erkännas, men det behövs ingen lusläsning i dammiga BRÅ-rapporter för att bringa klarhet i om 13 491 personer har skjutits ihjäl i Sverige under samma tidsrymd, inte ens i det våldsinferno som skakat bland annat Malmö de senaste åren. Även om det ibland kan låta så på de som söker billiga politiska poänger i våldsspiralens spår.

Gör det då någon skillnad i hur människor dör? Är en skjuten person som avlider omedelbart av sina skador mer skrämmande än en person som långsamt tvingas lida i exempelvis en cancerkö? Det är givetvis upp till var och en att avgöra.

Men siffrorna talar sitt tydliga språk. Lena Hallengrens val av rädsla är befogad. Hade hälften så mycket krut lagts på att råda bot på den ojämlika vården som det nu läggs på bekämpande av gängvåldet hade tusentals människor kunnat räddas.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida