Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Låt inte regeringen dra en rövare om gränskontrollerna

Släpp Öresundsförbindelsen fri! Foto: PEO MÖLLER
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida Foto: NORA LOREK

Regeringen kan komma och dra en rövare gällande fortsatta gränskontroller i Öresundsregionen. Det vore mycket olyckligt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Den 11 november ska gränskontrollernas våta filt torkas och lyftas bort från Öresundsregionen. Även om ID-kontrollerna avskaffats och tågförbindelserna är på väg att återvända till det normala innebär gränskontrollerna fortfarande ett ansenligt hinder för Öresundsintegrationens avsedda gränsfrihet och ett gissel i människors vardag. Många är resenärerna, Öresundsborna och pendlarna som redan har tvingats göra stora förändringar i sina liv för att få karriärer och privatliv att gå ihop.

 

Den rödgröna regeringen har varit brutalt effektiv i att slå sönder vardagen för alldeles för många människor. Jobb har fått sägas upp, relationer har gått i kras, fritidsaktiviteter har fått avbokas, dagisplatser har förlorats och människor har till och med fått bestämma sig för att flytta från både Sverige och Danmark för att kollektivtrafiken har blivit ett lapptäcke av riviga förhoppningar som förbytts till omständiga byten och förseningar. Oförståelsen för detta i Stockholm har varit total. I sina sämsta stunder har vardagspendlingen över Sundet varit ren känslomässig tortyr, där människor har slängts mellan hopp och förtvivlan. 

 

Den 11 november kan således inte komma tillräckligt snabbt.

 

Datumet är i alla fall vad EU-kommissionen tidigare meddelat Sverige, Danmark och de övriga länderna som haft möjlighet att förlänga kontrollerna i max tre stycken halvårssjok sedan de infördes. Den svenska regeringen har signalerat att de ämnar försöka hitta sätt att komma runt kommissionens trytande tålamod med de onödiga gränsåtgärderna. 

 

Om dansk nyhetsrapportering i exempelvis Jyllands-Posten är korrekt kan den svenska regeringens Skånefientlighet inom kort segla vidare vidare, helt utan EU-kommissionens suckande tålamod, medan gränsfrihetens era i Öresundsregionen mycket väl kan komma att ändas för överskådlig framtid. I ett e-postmeddelande till JP skriver en talesperson för EU-kommissionen att:

 

"Når det er sagt, har medlemslandene mulighed for midlertidigt at genindføre grænsekontrol i tilfælde af en anden alvorlig trussel mod sikkerhed eller den offentlige orden, som ikke hænger sammen med manglerne i kontrollen af den ydre grænse i Grækenland".

 

På ren svenska: Om den svenska regeringen vill behålla gränskontrollerna gentemot bland annat Danmark är det bara att ändra svepskäl från en migrationsvåg som avtagit till terrorhot.  Som Frankrikes gränskontroller, exempelvis. Om regeringen väljer den vägen för att berättiga en fortsatt ofri Öresundsregion  ju närmre vi kommer den 11 november, är det inte utan att frågan måste ställas: 

 

Hur många ursäkter har en minoritetsregering att bejaka sin Öresundsfientlighet?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida