Släpp Öresundsförbindelsen fri! Foto: PEO MÖLLERSläpp Öresundsförbindelsen fri! Foto: PEO MÖLLER
Släpp Öresundsförbindelsen fri! Foto: PEO MÖLLER
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Låt inte regeringen dra en rövare om gränskontrollerna

Publicerad

Regeringen kan komma och dra en rövare gällande fortsatta gränskontroller i Öresundsregionen. Det vore mycket olyckligt.

Den 11 november ska gränskontrollernas våta filt torkas och lyftas bort från Öresundsregionen. Även om ID-kontrollerna avskaffats och tågförbindelserna är på väg att återvända till det normala innebär gränskontrollerna fortfarande ett ansenligt hinder för Öresundsintegrationens avsedda gränsfrihet och ett gissel i människors vardag. Många är resenärerna, Öresundsborna och pendlarna som redan har tvingats göra stora förändringar i sina liv för att få karriärer och privatliv att gå ihop.

 

Den rödgröna regeringen har varit brutalt effektiv i att slå sönder vardagen för alldeles för många människor. Jobb har fått sägas upp, relationer har gått i kras, fritidsaktiviteter har fått avbokas, dagisplatser har förlorats och människor har till och med fått bestämma sig för att flytta från både Sverige och Danmark för att kollektivtrafiken har blivit ett lapptäcke av riviga förhoppningar som förbytts till omständiga byten och förseningar. Oförståelsen för detta i Stockholm har varit total. I sina sämsta stunder har vardagspendlingen över Sundet varit ren känslomässig tortyr, där människor har slängts mellan hopp och förtvivlan. 

 

Den 11 november kan således inte komma tillräckligt snabbt.

 

Datumet är i alla fall vad EU-kommissionen tidigare meddelat Sverige, Danmark och de övriga länderna som haft möjlighet att förlänga kontrollerna i max tre stycken halvårssjok sedan de infördes. Den svenska regeringen har signalerat att de ämnar försöka hitta sätt att komma runt kommissionens trytande tålamod med de onödiga gränsåtgärderna. 

 

Om dansk nyhetsrapportering i exempelvis Jyllands-Posten är korrekt kan den svenska regeringens Skånefientlighet inom kort segla vidare vidare, helt utan EU-kommissionens suckande tålamod, medan gränsfrihetens era i Öresundsregionen mycket väl kan komma att ändas för överskådlig framtid. I ett e-postmeddelande till JP skriver en talesperson för EU-kommissionen att:

 

"Når det er sagt, har medlemslandene mulighed for midlertidigt at genindføre grænsekontrol i tilfælde af en anden alvorlig trussel mod sikkerhed eller den offentlige orden, som ikke hænger sammen med manglerne i kontrollen af den ydre grænse i Grækenland".

 

På ren svenska: Om den svenska regeringen vill behålla gränskontrollerna gentemot bland annat Danmark är det bara att ändra svepskäl från en migrationsvåg som avtagit till terrorhot.  Som Frankrikes gränskontroller, exempelvis. Om regeringen väljer den vägen för att berättiga en fortsatt ofri Öresundsregion  ju närmre vi kommer den 11 november, är det inte utan att frågan måste ställas: 

 

Hur många ursäkter har en minoritetsregering att bejaka sin Öresundsfientlighet?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu