Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Lars Lökke Rasmussen gör politik begripligt igen

Lars Lökke Rasmussen håller offentliga webinarier om praktisk sakpolitik.
Foto: JENS ASTRUP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Den förre detta danska statsministern Lars Lökke Rasmussen har inlett ett demokratiexperiment som borde inspirera svenska politiker.

OPINION. Beskedet var lika efterlängtat som förväntat: Årets upplaga av den danska motsvarigheten till Almedalsveckan, Folkemödet på Bornholm, kommer att gå av stapeln i år efter att ha varit inställt förra sommaren. 

Allt blir givetvis inte som vanligt på den något stökigare, och betydligt roligare politikfestivalen på Bornholm. Besökarantalet kommer vara begränsat (det talas om mellan 500 till 5 000 personer per programblock beroende på vilka restriktioner som kommer att gälla) och arrangemanget beskrivs som en ”hybrid” under öppen himmel och online. I år kommer det genomgående temat vara ”Idéernas Folkemöde” och bestå av de sedvanliga partiledartalen samt ett par sido-scener med intervjuer, samtal, debatter och kulturella inslag. 

Den stora frågan fortsätter att vara om Folkemödet i mitten på juni blir platsen och tidpunkten för det som hela den politiska världen i Danmark går runt och håller andan om: Ska den förre detta statsministern och tidigare Venstre-partiledaren Lars Lökke Rasmussen, numera politisk vilde i folketinget efter att ha lämnat sitt parti efter 40 års medlemskap, använda Folkemödet som katapult för offentliggörandet av ett nytt danskt parti?

Alla tecken pekar på att Lökke Rasmussen tålmodigt och högst målmedvetet lägger grunden för en ny politisk rörelse. I en serie inlägg på Facebook och sin personliga hemsida har Lars Lökke Rasmussen målat upp bilden av ett Danmark som gått sönder i grunden. 

Numera hålls det webinarie varje onsdag kväll, där olika politiska ämnen vänds och vrids. Häromdagen hölls ett livesänt webinarium med 4 500 deltagare med fokus på coronapolitiken i Danmark. I ett löpande samtal med flera inbjudna gäster blir Lars Lökke Rasmussens webinarier till ett oredigerat, öppet och levande samtal av ett slag som inte har sin like i Sverige.

Och för första gången någonsin gläntade han häromdagen på dörren genom att erkänna att det samtalsinitiativ som han presenterade i början av året numera är en ”politisk rörelse” som, beskriver Lars Lökke Rasmussen det, ska ”balansera mellan pragmatism och idealism”. Och, avslöjade han, inom kort kommer det anställas flera personer för att bygga upp mer struktur kring den nya rörelsen – vad den än kommer leda till.

Redan nu finns det en officiell planering om vad vart och ett av de veckoliga websända seminarierna och samtalen ska handla om hela vägen fram till den 12 maj. Jordbruk, Danmarks roll i världen, socialt utsatta, skattepolitik, integration, klimat och energipolitik, landsbygdspolitik, mediepolitik och hälsopolitik är alla ämnen som ska dryftas och avhandlas. 

I praktiken är det ingenting annat än ett nytt partiprogram som är på väg att skapas i realtid, inför öppen ridå.

Det går inte att säga något annat än att Lars Lökke Rasmussen gläntar på dörren till ett välregisserat demokratiexperiment som ger mersmak – väsenskilt från det rätt ovärdiga pannkakstestet som Annie Lööf (C) gjorde häromdagen i sitt eget Youtubeprogram eller Ebba Buschs (KD) återkommande Insta-stories som ska ge bilden av en influencer-liknande politisk varelses liv men som bara blir spridda skurar av vardagskulisser.

Svenska politiker har mycket att lära av Lars Lökke Rasmussens manuslösa, offentliga samtal om seriös sakpolitik. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.