Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Landskrona förtjänar svar om explosion och bränder

Slottscaféet i Landskrona brann ner till grunden i maj.Foto: PETTER ARVIDSON
En av två anlagda bränder i Norrestad, denna 5 juli i år.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot Landskrona Stadshus i augusti 2019 skadade inte bara byggnaden utan även Carl Fredrik Reuterswärds skulptur "Två personligheter".Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Landskronaborna har rätt att få svar på vad som ligger bakom de misstänkt sammankopplade sprängningarna och bränderna i staden.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Vad har en kraftig detonation utanför Landskrona stadshus förra året gemensamt med mordbranden på ett folkärt café i stadens Folkets park och två omfattande vindsbränder i stora lägenhetshus?

Enligt polisen kan den röda tråden vara två män hemmahörande i Landskrona, en i 37-årsåldern och en i 45-årsåldern som nu häktats misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, mordbrand samt grov mordbrand, enligt Landskrona Posten (16/10).

Det var i början av veckan som polisen överraskade Landskronaborna med ett pressmeddelande där myndigheten avslöjade att en person i flera brev till polisen, Landskrona Stad och andra myndigheter tagit på sig ansvaret för inte bara ovanstående nämnda dåd utan även flera andra sprängningar i Landskrona sedan 2018. Breven ska vara handskrivna och polisen meddelade även att de misstänkte att personen var hemmahörande i Landskrona.

Sedan tidigare har polisen undersökt om det funnits något samband mellan mordbranden mot Slottscaféet den 16 maj i år och de två olika bränderna i Norrestad den 13 juni och 5 juli. Men avslöjandet att det skulle finnas ett organiserat samband mellan bränderna, attentatet mot Landskrona stadshus den 7 augusti 2019 och flera andra ospecificerade sprängningar eller detonationer i kommunen kom som en ordentlig överraskning.

Nu visar det sig att polisen redan vid offentliggörandet av uppgiften om breven och misstanken om att de olika gärningarna kan vara sammankopplade även hade identifierat två män som intressanta för utredningen. Fyra dagar senare greps de på två olika adresser i Landskrona enligt Landskrona Posten, och på fredagen beslutade åklagare att häkta dem båda på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke. Båda männen förnekar brott och uppges sakna kriminell bakgrund. Polisen säger att männen sedan tidigare varit okända för ordningsmakten. Nu får männen sitta häktade i två veckor och ska initialt vara åklagade allra senast den 29 oktober. Framöver kommer fler uppgifter att bli kända, men frågorna är redan nu många om vad det är som har hänt. 

Fram tills för ett par dagar sedan levde Landskronaborna under förespeglingen att i alla fall dådet mot Stadshuset och de misstänkta anlagda bränderna i Norrestad helt saknade koppling till varandra. Om det visar sig att händelserna faktiskt har samband skulle det betyda att Landskrona varit utsatt för organiserade och koordinerade våldsdåd på ett sätt som påminner om en gastkramande thrillerfilm. Om det därutöver handlar om politiska motiv är det en än större hotnivå som Landskronaborna levt under utan att veta om det.

Polisen förtjänar en eloge för att ha drivit utredningen framåt till en punkt att misstänkta har kunnat omhändertas. Nu får rättsprocessen ha sin gång. Oavsett vad som händer framöver i bevisfrågan har Landskronaborna rätt att få svar på vad som ligger bakom explosioner och bränder i sin hemstad.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.