Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ladda inte elfrågan med för mycket politisk spänning

Laddad fråga.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledrasida.Foto: KVP/GT

Elbristen kräver tydliga spelregler både för politik och för marknadsaktörerna. Frågan har en naturlig plats under Almedalsveckan. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

VISBY. Under söndagskvällen slog Svenska Kraftnäts årliga kraftbalansrapport ner som, om inte en bomb, i alla fall som en kall kår genom Visbys solkysta kullerstensgränder. 

 

Kraftbalansen definieras utifrån Sveriges energibalans under topplasttimmen, det vill säga timmen med högst elförbrukning under den gångna vintern. Rapporten gör även en framtidsspaning inför kommande vinter.

 

Först det positiva: Vintern 2018/19 var effektsituationen mindre ansträngd än föregående år på grund av en relativt mild säsong. Topplasttimmen inföll onsdagen den 30 januari mellan fem på eftermiddagen och sex på kvällen – elförbrukningen nådde då 25 200 MWh/h. Året före medförde betydligt större stress på systemet: Hela 1 500 MWh/h högre.

 

Sedan det negativa: Kommande vinter blir inte lika generös i sin milda framtoning. Prognosen ger för den kalla, avdomnande handen att den svenska effektbalansen försämras: Topplasttimmen vintern 2019/20 beräknas riket ha ett nationellt underskott på 1000 MW vid en normalvinter, och dubbelt så mycket, 2 000 MW vid en så kallad tioårsvinter. 2017/18 beräknades underskottet endast till 400 MW vid en normalvinter.

 

Och, som Svenska Kraftnät påpekar kyligt i sin rapport: Under de kommande åren är planen att släcka ned ytterligare två kärnkraftsreaktorer i Sverige.

 

Elbristen, inte minst i södra Sverige, har varit på mångas darrande läppar den senaste tiden. Under pågående Almedalsvecka är elfrågan en av de mest spännande frågorna. Tydligt är att det är marknaden som driver på och kräver svar från politiken. 

 

I Visby bjöd elbolaget Uniper under sen söndagseftermiddag in till en slags lägesdiskussion om svensk elkapacitet. Rubriken ”Ett miljardprogram för elen – minst 100 TWh ny produktion till 2045” hymlade inte om utmaningens omfattning. 

 

Svenska Kraftnäts Lowina Lundström förklarade det pedagogiskt:

- Hela nätbranschen har varit i en förvaltningsfas ganska länge. Vissa stamnät är 80 år gamla. De behöver bytas ut nu.

 

Maria Sunér Fleming, Enhetschef för energi, infrastruktur och miljö vid Svenskt Näringsliv var glasklar över utmaningen i den tillbyggnad och kapacitetsutvidgning som krävs med system, infrastruktur och inte minst ett hållbart laddsystem för en analkande elektrifierad motorsektor:

– Vi har nog inte riktigt insett vidden av det här, sade hon allvarsamt och lade senare till: 

 – Det är inte omöjligt att lösa, men det är stora volymer pengar som ska komma på plats.

 

Unipers Johan Svensson var inte heller någon muntergök:

– Om några år till kan vi vara i en väldigt allvarlig situation. Det kan se mycket illa ut.

 

Näringslivsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot från Göteborg, såg nyktert på möjligheterna att lösa en stegrande efterfrågan:

– Vi ser alldeles för ofta på frågan ur ett nationellt perspektiv. Vi måste tänka bortom nationsgränserna.

 

Det krävs inte särskilt upplysta politiker för att inse sprängkraften. Uteblivna jobb och tillväxt som naggas i kanten är i själva verket det lilla i sammanhanget. Kommunikationssystem, arkiv, information, övervakning, betalförmåga – allt kräver elförsörjning. Vårt samhälleliga elknarkande har skapat ett beroende som det inte finns någon överblickbar bot ifrån – såvida inte senmedeltidens medellivslängd på 45 år för män och 42 år för kvinnor är en kittlande tanke.

 

Elfrågan kräver praktiska reformer som inte bör laddas med för mycket politisk spänning.

Unipers seminariepunkt ”Ett miljardprogram för elen – minst 100 TWh ny produktion till 2045” i Visby.Foto: CASBA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida