Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Konsumentmakt kan bekämpa svarta Malmö

Skål för ett Malmö utan svart ekonomi.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Malmö stad och Malmös invånare måste stå på de sjysta krögarnas sida. Att göda osund konkurrens är ohållbart om Malmö ska kunna bekämpa den svarta ekonomin och brottsligheten som profiterar på slavliknande anställningar och alldeles för billiga priser.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Går man och klipper sig för femtio kronor eller drar man en lina kokain på helgen så göder man brottsligheten.

Dåvarande inrikesministern Anders Ygemans självklara ord om Malmös svarta ekonomi för ett par år sedan föll som en mild käftsmäll. Uttalandet kallades både för ”pekpinne” av centerpartister och ojades kring av Feministiskt initiativ. I sak hade Ygeman dock rätt: Den svarta ekonomin som riggat Malmö för våldsamma uppgörelser, konflikter och sanslösa vendettor är ett sönderruttnat, av alldeles för många Malmöbor vardagligt accepterat och sanktionerat system vars rötter borde ha dragits upp för länge sedan.

 

Det är ett Malmö som i början av året beskrevs i mardrömslik vardaglighet av reportern Johanna Karlsson i tidsdokumentet ”Bortgift som 14-åring – och slav i Malmö”, en uppföljare till ett av 10-talets viktigaste svenska undersökande reportage om ett Malmö som få ser, men många njuter av. I centrum står krog- och servicesektorn i Malmö, där människor utnyttjas i slavliknande förhållanden av skrupellösa näringsidkare och kallsinniga profitörer. De vita tjänsterna som byggs på arbetsrättsliga katastrofer går inte sällan hand i hand med de direkt olagliga tjänsterna också tillhandahålls i form av droger, trafficking och människohandel.

 

Till SVT Nyheter Skåne säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfelt Jammeh (S) att kommunen försökt ingripa mot den huvudägare som beskrivs i Expressens reportage under åtta års tid:

 – Just denna ägare har det pågått ett tillsynsärende mot sedan 2012 och så sent som i november gjorde man ett samordnat tillsynsbesök med skattemyndigheten och kommunens miljö- och alkoholtillstånd. Det här är verksamheter som samhället granskar men problemet är att det inte lett till fällande domar.

 

Mot denna typ av näringsidkare borde ingen pardon ges. Att osunda verksamheter tillåtits härja fritt i snart tio års tid är skandalöst. Samlade tillsynsbesök borde göras veckoligen. Samtidigt borde regeringen lägga fram förslag för att lättare kunna komma åt en typ av verksamhet som bedriver ojuste, illegal konkurrens mot de företag som gör rätt för sig. Marginalerna inom krogbranschen är oftast försvinnande små om regler följs till punkt och pricka och kvalitetsambitionen är hög både för mat och med service. Då är det heller inte rimligt att oseriösa ägare underminerar ärliga näringsidkare som behandlar sin personal enligt regler och avtal och tar sitt ansvar enligt konstens alla regler. Malmö Stad måste stå upp för de sunda näringsidkarna som inte bidrar till den svarta ekonomin och brottslighetens våldsutsbrott.

 

I väntan på mer effektiva regler och verktyg för att komma åt ojusta arbetsplatser och verksamheter måste Malmöborna stänga plånboken för de tjänster och serviceställen som visar sig skada Malmö. Konsumentmakten ska inte underskattas som brottsbekämpande verktyg. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida