Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Kommunalt klimatarbete i Göteborg är inte rasism

Vi är i dag väldigt långt ifrån att kunna ersätta fossilt med elektrifiering och biobränsle, skriver oppositionsrådet Karin Pleijel (MP) i ett genmäle till Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: SHUTTERSTOCK
Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att utmåla Göteborgs klimatarbete som rasism är absurt, skriver oppositionsrådet Karin Pleijel (MP) i ett genmäle till Kvällspostens fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg som omnämnde MP i Göteborg i texten ”Malmö motarbetar grön omställning”. Perlenberg svarar direkt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

GENMÄLE. Det är bra att det pågår utvecklingsarbete inom flygbranschen, men det går tyvärr alldeles för långsamt. Vi är i dag väldigt långt ifrån att kunna ersätta fossilt med elektrifiering och biobränsle. Klimatutsläppen behöver minska snabbt inom alla områden. Så även flyget. 

 

Klimathotet är här. Redan nu. Både Göteborg och Malmö riskerar att drabbas av värre översvämningar och höjda havsnivåer.. För att rädda klimatet behöver vi ställa om alla verksamheter i både kommunen och näringslivet. Därför ska kommuner inte använda skattemedel för att uppmuntra till fortsatt nivå eller ökat flygande.

 

Miljöpartiet arbetar hårt för att minska klimatutsläppen. Ett sätt är att uppmuntra att resande sker med tåg, som har mycket lägre koldioxidutsläpp. Göteborgs Stads rapport ”Fossilfritt Göteborg - vad krävs?” beskriver vad staden behöver göra för att klara FN:s 1,5-gradersmål. En av åtgärderna är att: ”Sluta genomföra flygfrämjande satsningar och att göra det mer attraktivt för göteborgarna att semestra i närområdet”. 

Att utmåla stadens klimatarbete som rasism är absurt.

 

Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg 

 

SVAR DIREKT: 

Karin Pleijel glömmer att nämna att Göteborgs fullmäktige fattat beslut om att stadens program för besöksnäringen har som syfte att fördubbla antalet gästnätter i staden från 4,5 miljoner till 9 miljoner år 2030. Fler besökare ger större underlag för mer effektiva klimatåtgärder än att idka korståg mot ett transportslag som utgör cirka 3 procent av de globala utsläppen. Men från Indien vill Miljöpartiet i Göteborg inte ha några besökare. Vissa besökare är mer välkomna än andra i de grönas Göteborg.

 

Csaba Bene Perlenberg

Fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida