Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Kommunal ger en rak höger åt det rödblå styrets budget

Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Inför budgetdebatten i Malmö kommunfullmäktige har Socialdemokratena svikits av sin egen samarbetspartner och får hård kritik från Kommunal. Maktpartiets handlingsutrymme minskar inför kommunvalet 2022.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Det är en skadeskjuten socialdemokrati som äntrar talarstolen inför Malmös budgetdebatt som startar i dag. Sakfrågan åsido, slickar Socialdemokraterna fortfarande såren efter förra veckans lokalpolitiska jordbävning där samarbetspartnern Liberalerna bröt med styret i frågan om microcatering, alkoholservering i samband med matbeställningar från stadens krogar och restauranger. 

Liberalernas stöd till Moderaterna och Centerpartiets initiativ i arbetsmarknads- och socialnämnden skapade en spricka i en i övrigt enad front i Malmös rödblå styre. Att det hittills är mandatperiodens stora symboliska och sakpolitiska seger för Moderaterna är odiskutabelt. Att det skulle vara just frågan om alkoholleverans till privatbeställare som skulle orsaka att Liberalerna bröt med samarbetspartnern är kanske överraskande, men är en viktig påminnelse för Socialdemokraterna att de inte sitter tryggt vid makten ens när de puttat fram köttgrytan till en borgerlig samarbetspartner.

För Liberalerna torde det vara en påminnelse om att det fortfarande finns gemensamma värderingspunkter inom Malmös hårt sargade borgerlighet.

Att de olika partierna i Malmö kommunfullmäktige prioriterar olika är en självklarhet. Därför hittas i stället de mest intressanta budgetperspektiven i remissmaterialet som hör till underlaget. Från Lärarförbundet kommer kritik som borde vara särdeles smärtsamt för Liberalerna, men även för Socialdemokraterna som hävdat att man nallar ur reserverna för att stötta upp och satsa extra på välfärden. I sina synpunkter skriver Marie Wall Almquist, ordförande Lärarförbundet Malmö att: ”Sammantaget menar Lärarförbundet att stora delar av Malmö Stads verksamheter är underfinansierade och ser inte att budget 2021 förändrar detta. Vi hade förväntat oss en budget med muskler att förbättra arbetsmiljön, minska arbetsbelastningen och stärka kommunens attraktivitet som arbetsgivare. Det hade varit läge att använda mer av de sparade medlen för att verkligen komma framåt inom dessa områden.

Om Lärarförbundets kritik är en lavett mot skolpartiet Liberalerna, är Kommunals bedömning en rak höger mot Socialdemokraterna: ”Först av allt måste vi slå fast att kommunens verksamheter är underfinansierade”, skriver fackförbundet i sin kritik och fortsätter budgetslakten med att bland annat konkludera: ”Det tillvägagångssätt som vi ser idag, där politikerna inte redogör för hur de genom till exempel bättre arbetsorganisation, bättre metoder eller bättre hjälpmedel ska åstadkomma effektiviseringar, är inget annat än förtäckta nedskärningar.

I praktiken kallar Kommunal Malmös socialdemokrater för lögnare: ”Det vi ser i dag är att man försöker påskina att man gör effektiviseringar. Men vi kan se att man ökar antalet personal som jobbar med administrativa uppgifter på bekostnad av verksamheterna. Detta är ingen effektivisering”. 

Bom. Ka-Pow. Ouch. 

Kommunal och Lärarförbundet borde dra lärdomar av sin allvarliga kritik mot det rödblåstyrets budget och inför valet 2022 uppmana sina medlemmar att rösta på borgerliga partier som inte understödjer fortsatt socialdemokratiskt vanstyre av Malmö stad.

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida