Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Knacka inte loss gatstenarna i Lund

Knacka inte loss.Foto: OLEG ZAIKIN / COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Politiker får inte glömma bort vikten av skönhet för stadsrummet. Framkomlighet är viktigt, men kan inte alltid ha företräde framför det estetiska behovet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Vad gör en stad unik? I vad grundar sig dess själ, dess lokala egenheter och kulturella uttryck? Handlar det om invånarna eller stadens stilistiska egenskaper? Allting, måhända, i en mystisk mix och oupphörligt utbyte av människan och hennes omgivning. Det stadsrum vi rör oss i är både projektionsyta för och ett resultat av direkta val och epokernas samverkande och kantstötta sorl. 

 

Nyligen meddelade den världsunika filmfestivalen ArchFilmLund i Lund, som står för Lund International Architecture Film Festival, att dess grundare och mångåriga konstnärliga ledare Elzbieta Jasinska Brunnberg lämnat jordelivet. Jasinska Brunnberg var en passionerad kulturarbetare som tillsammans med sina medarbetare slet för att genomföra sin särpräglade skånska kulturgärning. Med en programsättning som fokuserade på arkitektur och stadsliv skapades ett fönster och en spegel ut mot och tillbaka från alla världens kanter om arkitekturens, stilistikens och arkitekters betydelse för den urtida och den moderna människan. Själv har jag en av mina starkaste filmupplevelser att tacka ArchFilmLund  för – en hypnotisk dokumentär om det brutala höghuset The Barbican i London som var en avskräckande påminnelse om hur människofientlig funktionell arkitektur kan vara.

 

Glädjande nog är festivalen planerad att fira 10-årsjubileum i höst. Det bör bli ett firande både av Elzbieta Jasinska Brunnberg och ett vittnesmål inte bara om filmfestivalens betydelse utan även om de frågor som filmfestivalen sökte vrida och vända på: Hur påverkas vi och påverkar vi våra medmänniskor i valet av vilka byggnader vi ritar och bygger och de stadsmiljöer vi knyter ihop våra städer med.

 

När Lunds kommunfullmäktige sammanträder i en corona-begränsad upplaga under torsdagen gör fullmäktigeledamöterna rätt att betänka Lunds styrkor och unika stadsmässiga utformning. Detta med anledning av en, förvisso glädjande blocköverskridande, motion från Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson och Mattias Horrdin från Centerpartiet. Rubriken ”Vi måste prata om gatstenarna” syftar till att större gator där stadsbussar eller cyklister färdas ska läggas om så att de ger en bekvämare och säkrare trafik. Med andra ord: Knacka loss gatstenen från stadsbilden.

 

De båda motionärerna skriver vidare: ”Lund är en medeltida stad och smågatstenarna har en viktig plats i stadens gatubild. Men inte överallt.

 

Exempelvis tekniska nämnden håller inte med: ”Smågatsten är viktig för stadsbilden och kulturmiljön i Lunds stadskärna” konstateras det, medan Stadsbyggnadskontoret ”[...] instämmer i stadsantikvariens yttrande att val av markbeläggning på stadens golv är av stor vikt i den totala upplevelsen av stadsmiljön. Smågatstenen är ett viktigt element i stadskärnan och bidrar till Lunds unika karaktär.

 

Med all respekt för framkomlighetsaspekten – låt Lund vara Lund. Endast undantagsvis bör gatstenen kompletteras med andra stenmaterial, exempelvis vid övergångsställen.

 

Gatstensbeläggning är dessutom ett utmärkt grepp ur trafiksäkerhetssynpunkt: Att köra för fort på underlaget låter sig inte göras utan åksjukepåse.

 

Att Vänsterpartiet och Centerpartiet agerar för att slita bort en del av Lunds stadsmässiga själ är ett felsteg. Partier ska inte vara för kantiga när det kommer till funktionalitet. En stad måste också få vara vacker.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida