Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Karenskrav är maffiametod

Ett sjukhus är inte ett fängelse.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsidaFoto: NORA LOREK

Region Skåne borde fokusera på att göra sin personal nöjd, i stället för att försöka tvinga kvar dem på sina arbetsplatser.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Region Skåne har panik. Kompetens- och personalbrist i kombination med en konkurrensutsatt marknad har fått den skånska vårdjätten att agera som en arbetsmarknadspolitisk mafioso. På kuppen riskeras patienthälsan, arbetsmiljön försämras och anseendet som vårdgivare och arbetsgivare naggas i kanten. 

 

Kristianstadsbladet var först med att rapportera att regionen överväger att fördubbla den absurda karens som i dagsläget råder för sjuksköterskor och läkare som lämnar regionen för att i stället gå till bemanningsbolag. Från ett halvår, redan det fullständigt absurt, till ett helår.

 

Budskapet är: Våga inte lämna din anställning i Region Skåne, annars...

 

Region Skåne vill inte bekräfta att så är fallet utan hänvisar endast till att nuvarande ramavtal löper ut i början på 2020 och att underlaget tills vidare är sekretessbelagt. Undertecknad har dock fått det bekräftat från den politiska nivån inom Region Skåne.

 

Vårdförbundet och Läkarförbundet har, fullt förståeligt, slagit bakut och begärt centrala förhandlingar.

 

Region Skåne riskerar mer än bara sitt anseende genom sin personalpolitiska inlåsningseffekt. Givet att regionen styrs av en borgerlig minoritetsallians är det häpnadsväckande att anställdas valfrihet kringskärs och begränsas genom att i praktiken göra det omöjligt för personal att säga upp sig eller ta tjänstledigt och byta arbetsgivare.

 

Lägg därtill att rekryteringar försvåras och fördyras och privata företag får svårare att rekrytera befintlig personal samtidigt som regionens attraktivitet som arbetsgivare för nyutbildade läkare och sjuksköterskor sjunker som en sten. I värsta fall kan karenskrav leda till att arbetskraft inte bara söker sig till andra arbetsgivare utan till andra länder, vilket skadar hela rikets vårdproduktion.

 

Frågan är dessutom större än endast den fria rörligheten på arbetsmarknaden. I Västra Götaland har regionen nu tvingats backa från en anbudsrunda efter att inte ett enda företag anmält intresse och lagt anbud på driften av Lundby närsjukhus. Inte ens Capio, som i dag driver sjukhuset, har visat intresse just på grund av att Västra Götalandsregionen ställt karenskrav.

 

Nu ska ett nytt upphandlingsunderlag tas fram. Eftersom VGR i praktiken bara har ett par månader kvar på sig att starta om upphandlingen riskerar sjukhuset att behöva tas över av regionen igen. 

 

Skånes vårdbehov är alltjämt ökande. För den offentliga sektorn är det berikande att ha personal med olika arbetslivserfarenheter. Att byta jobb inte endast mellan arbetsgivare utan mellan offentlig sektor och privat drift och bemanningsföretag är ett naturligt inslag på en välmående arbetsmarknad. 

 

Att vilja bekämpa ofoget med beroendet av dyr inhyrd bemanningspersonal med karens är att ta sig an problemet ur fel ände. Personal som är trygg, välavlönad och känner att uppdraget är berikande är mindre benägen att lämna sina arbetsplatser.

 

Ur ett liberalt perspektiv är karensregler en styggelse. Det sätter konkurrens ur spel och skapar en ojämlik arbetsmarknad. Vårdpersonal ska inte bara kunna få bättre villkor – de ska också kunna slippa usla arbetssituationer.

 

Arbetsgivare som är rädda för att förlora personal och tvingar dem att vara kvar kommer också ha svårt att hitta nya medarbetare. Ett sjukhus eller en vårdcentral ska inte vara ett arbetsmarknadsfängelse.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida