Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Kämpa för patienters överlevnad, alliansen

Regionhuset i Kristianstad.
Foto: RICKARD NILSSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Bra med överskott, men cancerpatienter som dör i väntan på behandling visar att verksamheten inte är under kontroll i Region Skåne.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Ropen skalla, överskott åt alla!

Hörde ni hurraropen över Skåne under tisdagen? Glädjetjuten kom från regionhuset i Kristianstad, där alliansen hoppade och studsade av glädje och, skulle de troligen själva erkänna, viss lättnad.

Det preliminära årsresultatet för Region Skåne hamnade inte bara på 1 056 miljoner kronor, utan visade sig även vara 56 miljoner kronor bättre än alliansens egen budget. Resultatet var även 1 146 miljoner bättre än 2018. 

Med en icke-borgerlig skattehöjning på nästan en halv krona (49 öre) genomförde alliansen inför förra året den skattehöjning som de själva under föregående mandatperiod förvägrade det forna rödgröna styret. Det gav viss skjuts.

Fusk och hyckleri? Jajamensan. Ingen har någonsin sagt att politik är en snäll verksamhet.

Men den måste, överdrifter och tydliga vinklingar åsido, icke desto mindre vara grundad i verklighet.

Och jo, visst: Överskottet är både reellt och högst välkommet efter flera år av budgetavvikelser söderut. Socialdemokraterna krattade knappast manegen för Carl-Johan Sonesson (M) med allianskolleger. Minns kommentaren om ”råttbo” som Sonesson fällde på sitt första regionfullmäktige som regionstyrelsens nyvalda ordförande.

Överskottet måste bli norm, inte bara för att det handlar om ansvarstagande utan om ren lagstadgad återställning: Hårda nypor är det enda reella sättet att styra Region Skåne på eftersom de rödgrönas ackumulerade och stötande underskott måste återställas. 

Men sett till innehållet i resultatet för 2019 finns det både ett och annat att vara lite mer petig med, än endast att tillåta alliansen lyxen av en lättnadens suck.

Sjukvårdsunderskottet på 877 miljoner kronor, exempelvis. Den köpta vården kostar ordentligt. Inhyrd personal, både läkare och sjuksköterskor, från bemanningsföretag har ökat kostnaderna med cirka 30 procent på bara ett år. Med en sådan kostnadsexplosion kvittar det då att regionen i årsbokslutet konstaterar att: ”Region Skåne har trots kostnadsökningen fortfarande bland de lägsta inhyrningskostnaderna, jämfört med övriga regioner i landet.

Alliansen saknar knappast vårdpolitiska utmaningar att hantera. Samma dag som det preliminära årsresultatet presenterades, rapporterade SR Ekot om de mycket långa väntetiderna för cancerpatienter på Skånes Universitetssjukhus. För länge. Statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att vissa patienter med cancer i levern och i bukspottkörteln fått flyttas över till palliativ vård innan de fått en chans att behandla sin cancer. Vissa patienter hade enligt IVO kunnat bli friska och överlevt om de fått vård. 

IVO:s granskning, som utfördes under förra årets första halvår, visade att endast 25 patienter av 115 stycken med cancer i lever eller bukspottskörteln fick operation inom den överenskomna tidsgränsen som anges i det standardiserade vårdförloppet. Snittiden på åtta veckor, som är fallet nu när det kommer till väntetid, innebär skillnaden mellan liv och död.

Alliansen i Skåne gör rätt som kämpar med regionens ekonomi. Nu måste de borgerliga kämpa för att människor inte ska behöva dö helt i onödan.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida