Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Judars säkerhet ska inte garanteras av filantroper

Malmö synagoga. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Det är svårt att glädjas över privat mångmiljonstöd till judiska församlingens säkerhetsarbete i Malmö.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Judars otrygghet i Malmö är vida dokumenterad. Upprepade attacker mot stadens synagoga och otalet antal vittnesmål om antisemitism på öppen gata är tyvärr vardagsstoff i en stad där judehat tidigare i praktiken gavs fri lejd av stadens högsta socialdemokrat Ilmar Reepalu.

Inte undra på att den förra amerikanska presidenten Barack Obama kände sig nödgad att inte bara en, utan två gånger, skicka sändebud till Malmö för att ta reda på vad det var som egentligen pågick. Till sin heder röt även Mona Sahlin ifrån gentemot Reepalu.

 

Fortfarande frodas en antisemitisk kultur vidare inom delar av arbetarrörelsen, senast tragiskt illustrerat av ett i övrigt sympatisk Palestina-engagemang, där SSU under 1 maj skanderade en antisionistisk ramsa.

 

Liberalernas intåg i det socialdemokratiska styret i Malmö har dock lett till ett ökat engagemang mot antisemitism. På Expressen Debatt offentliggjordes i förra veckan viljan från Malmös kommunledning – tillsammans med den judiska församlingen – att förlägga ett svenskt museum om Förintelsens överlevare till just Malmö. 

Det som sker i vår omvärld påverkar Malmö – och tvärtom. Ett museum om Förintelsens överlevare i Malmö vore ett sätt att påminna om vilka grymheter människor är kapabla till, och ett sätt att lära av historien. Det skulle ge avtryck här och i resten av världen”, skrev Ewa Bertz (L), Frida Trollmyr (S) och ordföranden för den judiska församlingen i Malmö, Anna Katina.

 

Att statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) nyligen presenterade att Malmö i slutet av oktober 2020 blir värd för en internationell konferens med tema antisemitism bådar gått även för att Malmö blir hemort för nämnda museum.'

Malmö förtjänar ett nytag i frågan. Därför är det svårt att glädjas över nyheten att de lokala företagsledarna och entreprenörerna Dan Olofsson och Lennart Blecher skänker 40 miljoner kronor (fyra miljoner per år i tio år) till den judiska församlingen för att stärka säkerhetsarbetet.

 

Dan Olofsson, som inför förra höstens kommunval skrev på Kvällsposten Debatt att han ville se ett maktskifte till fördel för alliansen, är i en intervju i Dagens Nyheter skoningslös i sin kritik av stadens styre. Enligt honom har han försökt övertala kommunledningen att matcha hans och Lechers åtagande, utan respons.

– Jag tycker det är skamligt. Att man har negligerat den här minoriteten de senast 10-15 åren för att man har prioriterat andra väljargrupper. Katrin Stjernfeldt Jammeh har en ideologi som finns någon annanstans. Hennes maktbas består av väljare som är andra grupper och då vill hon inte stöta sig med de grupperna. De gör vissa smågrejer för syns skull, för att inte skammen ska vara för stor, men de gör inget substantiellt och snart har vi ingen judisk befolkning kvar. 

Stjernfeldt Jammeh slår i DN ifrån sig kritiken: ”Olofssons påstående är trams”, säger hon bland annat och pekar på ökat samarbete mellan staden och församlingen.

 

Trams är dock inte att den judiska befolkningen i Malmö är åderlåten till följd av den vedervärdiga situationen. 

 

Det är ett direkt underbetyg till Malmö att välvilliga och generösa filantroper ska behöva känna sig nödgade att borga för en hotad minoritets trygghet. Rättsstaten och det demokratiska samhället ska ha nolltolerans för och skydd mot antisemitism.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.