Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Jämrandet fortsätter i skånsk S-tidning

Socialdemokratin vill numera – framåt.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Niklas Karlsson (S), ordförande för Skånedistriktet.
Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Socialdemokraternas idéutveckling står still. Inte blir det bättre i den skånska socialdemokratiska medlemstidningen Sossen.

OPINION. Liberalerna må vara uträknade som politisk kraft, Miljöpartiet balanserar på riksdagsspärren och Moderaternas politiska kris fortsätter att vidga en avgrundsdjup klyfta inom borgerligheten, men den riktigt krisande rörelsen fortsätter alltjämt att vara socialdemokratin.

Trots att Socialdemokraterna på riksplan fortsatt att stadigt minska de senaste 30 åren har ingen rejäl ansats till förnyelse eller självrannsakan genomförts. Jämret har på sin höjd lett till rop på vänstersvängar, men har i sin slutliga desperata dödsryckning lett till en rejäl högersväng i form av Centerpartiets och Liberalernas strupgrepp i Januariöverenskommelsen. Det är ett historiskt dokument som gör centrala delar av det socialdemokratiska partiprogrammet till dasspapper. Ideologi, värderingar, politik – allt är underordnat en försvagad regeringsmakt för Socialdemokraterna även om det innebär makten att genomdriva liberala reformer som lyckats med en nödvändig och historisk sprängning av LO-kollektivet och pressat Hyresgästföreningen till nära nog en nationell föreningssplittring på Västkusten.

Vad gäller socialdemokratisk idéutveckling är den i praktiken begränsad till svavelosande pamfletter från Daniel Suhonen, som för länge sedan gav upp hoppet om det socialdemokratiska partiet. 

Icke desto mindre är det intressant att skärskåda vilka former den interna socialdemokratiska självbilden tar sig, som i det första digitala numret av de skånska Socialdemokraternas partitidning Sossen. Sedan en tid tillbaka är det fjärde numret för 2020 tillgängligt även för allmänheten och icke-medlemmar på sossen.se.

Givet att det handlar om det största partidistriktet, och därtill ett av de mäktigaste, är det inte utan att innehållet har visst allmänintresse. 

Medan regionens oppositionsledare Henrik Fritzon (S) är i full attack-mode, skriver partidistriktets ordförande Niklas Karlssons en ledare som är kliniskt befriad från varje uns av reflektion eller självkritik. Den enda vägen är – framåt (efter pandemin). Nog har Januariavtalet och Centerpartiet färgat av sig även på den skånska socialdemokratin.

Ett par bokrecensioner och så en intervju med partiets kulturpolitiska talesperson Lawen Redar som pratar insiktsfullt om kulturkampen om folkbildningen med Sverigedemokraterna gör dock ingen idéutveckling. 

I stället är det krönikören Kawa Zolfagary, i dag pressekreterare på Unionen men tidigare vid den studentikosa S-sidan Politism.se, som i en gästkrönika står för den högst välbehövliga beska medicinen:

Mitt första val var 2006, sen dess har jag bara varit med om politiska förluster. Nu kanske en räknekunnig person med skarpt minne invänder att högern minsann förlorade valen 2014 och 2018, vilket mycket riktigt stämmer om man enbart ser till regeringskansliet och inte inflytande över den förda politiken. Om detta må vi tvista, men vi kan åtminstone vara överens om att det inte funnits något starkt socialdemokratiskt fäste över landets riktning på många år.

Erkännandet är ärligt och precis den typ av förlustinsikt som socialdemokratin måste ta till sig. Tyvärr har regeringsinnehavet de senaste sex åren lagt en våt filt över framtidsutvecklingen för Framtidspartiet.

Lösningar, det finns det inga på sossen.se, heller.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida