Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Jakten på den röda upprördheten

Vladimir Putin, ensam i Östersjöregionen.Foto: BURHAN OZBILICI/AP TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Rysslands militärövning utanför sydsvensk kust är en påminnelse om att Vladimir Putin alltmer isolerar sig från gemenskapen i Östersjön.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Hör ni de vredgade, rödglödgade protesterna mot Rysslands robotövningar utanför Karlskrona? Läser ni de svavelosande debattartiklarna från fredens röda vänner om den ryska krigsmaktens aggressiva beteende och hot mot freden i Östersjön? Den ökade risken för väpnad konfrontation? Hoten mot jämställdheten, naturen, människors fritid och oron för kärnvapen nära Sverige? Ser ni TV-inslagen om nedrustningsaktivisterna som höjer hampaplakaten med överkorsade bilder på Vladimir Putin vid strandkanten i den blekingska skärgården? 

 

Nej, givetvis inte. Tystnaden från den svenska fredsrörelsens antivästliga putinister bjuder endast på skammens illröda rodnad.

 

Trots en historiskt aggressiv militärövning i svenskt närområde som påverkar både civil färje- och flygtrafik, då Ryssland testskjuter en ny rysk robot, är det på vänsterkanten tyst som i en djuphavsgrav. Men det skulle kunna låta: Ropen skalla, nedrustningskrav gäller inte alla!

 

Att Ryssland i dagarna övar i närheten av Karlskrona och den svenska marinbasen är givetvis ingen tillfällighet. Med endast fyra landmil söder om Utklippan i den blekingska skärgården, drygt sex mil ifrån Karlskronas stadskärna och nio mil öster om skånska Simrishamn, är övningen lika mycket ett politiskt budskap som det är en militärteknisk övning. I sig bryter inte övningen mot några konventioner. Närvaron och aktiviteten sker på internationellt vatten. Men närheten till Sverige är historiskt nära.

 

Till Dagens Nyheter säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitiska analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut: "Det finns inga direkta militära motiv för Ryssland att genomföra en övning just där. Landet har en enorm yta där man skyddat från insyn kan testa sina vapen.

 

DN rapporterar också att det enligt det ryska försvarsdepartementets hemsida handlar om fyra fartyg: Serpukhov, Zelenij Dol, Liven och Passat. De två förstnämnda är korvetter som kan utrustas med kärnvapen. De svenska kärnvapenmotståndarna verkar dock föga upprörda.

 

Ryssland ser Östersjön som sin intressesfär och nåde svenskarna om vi protesterar mot att Ryssland övar på vår bakgård. Tilltaget är en naturlig fortsättning i den aggressiva eskalering som Ryssland ägnat sig åt i vårt närområde de senaste åren. Exemplen är många på den ryska respektlösheten. Landets aggressiva och vettlösa förbiflygningar med stridsflyg mot både amerikanska jagare och icke-militära forskningsfartyg med svensk flagg är både väldokumenterade och skräckinjagande. 

 

På sitt sätt är den ryska demonstrationen smickrande. Sveriges betydelse i Östersjöregionen är betydlig. Vid en konflikt i regionen blir det omöjligt för Sverige att hålla sig utanför. Och det är knappast på den ryska sidan som Sverige kommer att ansluta. Den svenska rödgröna regeringen har, det fjantiga och det i förlängningen lönlösa motståndet mot ett Nato-medlemskap till trots, genomfört historiska militärstrategiska närmanden till både försvars- och fredsalliansen samt vårt grannland Finland. Det har än mer isolerat Ryssland vars politiska handlingsutrymme efter sin illegala annektering av Krimhalvön har minskat drastiskt. 

 

Det är inte Sverige som saknar vänner i Östersjön. Att genomföra hotfulla robotövningar utanför den sydsvenska territorialgränsen är ett vittnesmål om att Vladimir Putin heller inte är intresserad av att skapa några nya.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.