Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Inte ens Sveavägen 68 hade kunnat regissera det bättre

Stadshuset i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN/KVP
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

I Malmö har en moderat kommunpolitiker mailat kommunalrådet Andreas Schönström (S) om hjälp för ett av M-politikerns barn att gå före i en bostadskö. Följande obekräftade dialogväxling är en dramatiserad rekonstruktion av ett högst inbillat men inte helt otroligt partimöte inom Socialdemokraterna för några dagar sedan.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Stämningen var tryckt på partilokalen. Rikstrenden var fallande. Rörelsen gick mot sitt sämsta valresultat på ett århundrade. I Malmö kunde Socialdemokraterna vara på väg att uppleva sin första valförlust på ett kvarts sekel. Partimedlemmarna var förvisso tröttsamt vana vid att minska i varje val, men förlora, nej det fanns det ingen som visste hur man riktigt gjorde i den skånska metropolen.

 

LÄS MER: KVP: M-politiker i Malmö försökte gå förbi bostadskön - med fuskmejl 

 

Inför den stundande valrörelsen hade därför partistrategerna samlats för lite tröstfika. Temat för mötet var: Dagdrömmar om politiska mardrömssituationer för andra partier. 

 

Inom partiet var det angeläget att partistrategerna behövde få möjligheten att tänka på annat än den stundande valförlusten. Den första politruken harklade sig lite och tog till orda:

 – Jaha, vad tror ni kamrater, vad är det bästa som skulle kunna hända i slutspurten? Eller, jag menar, det värsta, för något annat parti? Det galnaste, mest otänkbar scenariot, ett riktigt självmål? 

– En sverigedemokrat som skriver något om skäggbarn på Facebook, hö hö?

 

Tystnaden föll hårt i rummet. Rasistiska sverigedemokrater var så 2017. Ingen brydde sig längre om det uppenbara. Nej, det behövdes något mer sexigt, en riktig praktskandal. En SSU:are i ena hörnet som vägrat ta av partikaffet för att det inte var Rättvisemärkt vågade sig på att fråga om man inte kunde anklaga de borgerliga för att vara för att stadens grundskolor skulle fortsätta servera kött till de stackars eleverna.

 

Mummel, mummel. Och plötsligt:

– Tja, hade det inte varit lite festligt om en moderat mailade ett av våra kommunalråd och bad hen om en tjänst, typ, jag vet inte, hjälpa till med att gå före i en bostadskö åt en av sina ungar?

Alla skrattade. Det var så skönt att känna lite samhörighet mitt i opinionsmoraset.

– HAHAHAHA. Det kommer ju ALDRIG att hända! skrek en pressekreterare i en märklig blandning av upphetsning och besvikelse.

– Nej, du har väl tyvärr rätt. Inte ens Moderaterna är så korkade, sade någon annan.

– Det är ju inte som att någon moderat partifunktionär kommer kalla en av våra ministrar för sexarbetare utan kollektivavtal i direktsändning på ett socialt media, tillade en tredje.

– Haha, nej, det hade ju varit för galet. Sådan tur har vi inte.

 

Fikapausen var över. Valsedlar skulle vikas, kuvert skulle slickas. Dagdrömmen om ett politiskt självmål i det borgerliga motståndarlägret levde dock kvar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!