Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Inhuman studentgåva från Migrationsverket

Nyblivna studenten Valeriia Chyzhykova bör få stanna i Sverige. Migrationsverket borde omröva sitt beslut.
Foto: Privat
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Migrationsverket vill sparka ut en nybakad student till Ukraina och separera henne från sin familj som får fortsätta vara kvar i Sverige. Gör om, gör rätt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Svensk migrationspolitik är ett lapptäcke av motsägelser med många bisarra inslag. Migrationsverket, myndigheten som har att tolka och efterleva politikens kringliga vägval, har inte alltid lätt att navigera i de motstridande intressen, regler och lagar som politiken beslutet om. Inte minst de bristfälliga hanteringarna av åldersbedömningarna av ensamkommande visar på att nycker och infall inom byråkratin avgör människors öden. Gymnasielagens märkligheter, som kommer behöva akutrevideras inom kort med anledning av arbetsmarknadens implodering till följd av coronakrisen, likaså. 


En annan aspekt som kritiserats mycket under de senaste åren är de så kallade kompetensutvisningarna, där mycket väletablerade och högt meriterade individer, allt från högutbildade företagsledare till personer med nyckelkompetens och egenföretagare, utvisas ur landet på grund av groteska petitesser och byråkratiskt vansinne. I vissa fall har personer straffats för att ha arbetat för mycket, inte tagit ut semester eller anställts efter att ha svarat på arbetsplatsannonser som inte annonserats på rätt hemsida eller tillräckligt lång tid eller helt enkelt fallit offer för arbetsgivares brister. Konsekvensen: Att tvingas lämna sina väletablerade liv med jobb, familj och relationer i Sverige. 


Tyvärr verkar det finnas en brutal uppfinningsrikedom hos ett migrationsverk som värnar absurda regler före människors väl och ve. Kvällsposten kunde under gårdagen på nyhetsplats rapportera om 19-åriga studenten Valeriia Chyzhykova som ska utvisas till Ukraina på fredag - trots att hennes övriga familj har fortsatt uppehållstillstånd i Sverige och trots att hon inte talar ukrainska. Hon tog nyligen studenten från ett gymnasium i Lund.


När hon kom till Sverige som 14-åring för fem år sedan tillsammans med övriga familjen fick hon asyl, som barn i utlänningslagens mening. Som 17-åring ansökte hon om fortsatt uppehållstillstånd – men fick nej. Detta trots att övriga familjen med mamma, pappa och en yngre bror har permanent uppehållstillstånd. 


Anledningen? Migrationsverket saknar vägledande praxis för när ett vuxet barn som ingår i samma hushåll med sina föräldrar vid ett beslutstillfälle har hunnit fylla 18 år. 


Ursprungligen skulle hon ha utvisats i februari, men Migrationsverket lät henne ta studenten. Nytt utvisningsdatum är 19 juni. Nu ska hon utvisas till Ukraina – trots att hon inte har någon släkt kvar i landet. Morföräldrarna bor i Moldavien och farföräldrarna bor i Ryssland. 


För att kunna ansöka om uppehållstillstånd i Sverige måste hon befinna sig i Ukraina. En sådan ansökning brukar ta 1,5 år. Det Migrationsverket nu utsätter Valeriia Chyzhykova för är orättvist och inhumant. Det finns ingen rimlig anledning att hon tvingas lämna landet när hennes övriga familj får vara kvar. 


Människor som saknar rätt att vistas i Sverige ska givetvis lämna landet. Asylrätten är inte ovillkorad. Det är dock alldeles uppenbart att Migrationsverket i just detta fall måste rätta till sitt misstag. Familjeseparering vid en lyckad etablering kan orimligen ligga i nationens intresse. Låt Valeriia Chyzhykova och andra i hennes situation stanna i Sverige. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida