Öresundsförbindelsen har varit bra för Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Öresundsförbindelsen har varit bra för Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Csaba Perlenberg

"In Sweden we have en Öresundsregion"

Publicerad

Frågan om gränskontrollerna är stendöd, men motståndet måste hållas levande.

Avskaffa gränskontrollerna, skrev tre politiska ungdomsförbund på Kvällsposten Debatt, tidningens digitala debattsida, under den gångna helgen:

"Arbetet för att riva gränshinder i Öresund har pågått i decennier och gett människor på båda sidor om sundet mer frihet och ökat välstånd” påminde Grön Ungdom Syd, Liberalernas Ungdomsförbund i Skåne och Centerpartiets Ungdomsförbund i Skåne oss om och avslutade med att konstatera: "Med argumentet att vi står inför en systemkollaps har regeringen valt att slå den integrerade Öresundsregionen i spillror. Det är ett större hot mot skåningars välfärd än vad människor på flykt någonsin kommer att vara."

 

Att skriva debattartiklar om de frustrerande gränskontrollerna är nästan en exotisk skrivövning i dessa dagar. I Sverige och i Skåne är det snart bara den skånska centerpartisten Niels Paarup-Petersen som fortfarande dristar sig till att ägna tid och ork åt att kommentera eländet. I övrigt är frågan stendöd. Gränskontrollerna har blivit till vardag - för många pendlare ett lågintensivt vardagshelvete. 

 

Det är lätt att glömma - och kanske även ett positivt tecken i sig. Integrationen är så normal att den inte längre höjer några ögonbryn. Möjligen tror många att närmandet mellan Sverige och Danmark nått längre än vad fallet faktiskt är. Fortfarande återstår flera besvärliga gränshinder. Icke desto mindre är det viktigt att påpeka det som faktiskt fungerar - de positiva effekterna är de mest slagfärdiga argumenten för de som vill se en återgång till en vardag utan gränskontroller. 

 

Malmö har av förklarliga skäl gynnats mest av Öresundsförbindelsen - motorn i regionaliseringen. Men även Helsingborg och Lund. I en ny rapport (öppnas som .pdf-fil, red. anm.) från det oberoende dansk-svenska kunskapscentrumet Øresundsinstituttet konstateras att fler än 5 200 jobb har skapats i Malmö på grund av att huvud- och regionalkontor har instiftats eller flyttats till staden efter förbindelsens öppnande. Samtidigt pendlar cirka 8 500 Malmöbor till sina danska jobb på Själland, varje vardag. Ett 80-tal företag har flyttat sina huvudkontor, regionala huvudkontor, specialistkontor eller mötesplatser till Malmö under nämnda tidsperiod. I dag finns ett 60-tal kvar.

 

Merparten av dessa har dock varit till övriga södra Sveriges nackdel tack vare flyttar till Malmö. Institutet identifierar tre branscher som utmärker sig gällande kontorsomlokaliseringar: Hus- och heminredning, bilar och fritidsprodukter samt restauranger och livsmedel. Samtidigt är närheten till Danmark och Kastrup en stor attraktionsfaktor.

 

Genom gräns- och ID-kontrollerna stryper regeringen för närvarande Malmös stora strategiska fördel gentemot övriga Sverige, men även ur ett nordeuropeiskt perspektiv. Det är som bekant inte färre jobb Malmö är i behov av.

 

Tillåt mig att parafrasera det gamla skämtet om att "In Sweden we have a system" med en sydsvensk variant: "In Sweden we have en Öresundsregion, you know". Den våta filten måste lyftas. Gräns- och ID-kontrollerna måste bort.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag