Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ikväll fäller danskarna sin dom över Rasmussen

Lars Lökke Rasmussen, Danmarks statsminister. I alla fall till onsdag kväll. Foto: JACOB KJERUMGAARD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Danmark går i dag till valbåsen för att avgöra om landet ska ställas inför en svensk situation.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Ikväll får Lars Lökke Rasmussen lämna Christiansborg och lämna över regeringskansliet till Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen. Från en koalitionsministär i minoritet till en annan. 

 

Så låter den samstämmiga analysen av den danska statsministerns och Venstres partiledares chanser inför onsdagens folketingsval – ett överraskande starkt valresultat för Venstre i det danska EU-valet till trots.

 

I opinionsundersökning efter opinionsundersökning har de danska Socialdemokraterna en bekväm ledning när det handlar om det röda blockets utsikter kontra det blå blockets möjligheter att behålla regeringsmakten. 

 

Oavsett valresultat står både Rasmussen och Frederiksen inför starka utmaningar med sina respektive stöttepelare åt höger och vänster. Det borgerliga blocket kan försvagas av inte bara ett utan två små nya missnöjespartier som kan komma in i det danska parlamentet tack vare en extremt låg spärr på 2 procent. Och åt vänster har Frederiksen krav på sig att inte samarbeta med Dansk Folkeparti, som ägnat den senaste mandatperioden åt att stötta upp det borgerliga styret.

 

Att DF dessutom är allvarligt stukat efter ett tacksamt, katastrofalt valresultat i EU-valet gör att danskarna kan komma att ställas inför vad som kallats för en svensk situation, efter den historiskt långa regeringsbildningen i Sverige under hösten.

 

Lars Lökke Rasmussen har varit långt ifrån en perfekt regeringschef. Samtidigt har han lyckats att navigera i ett prekärt parlamentariskt läge där trepartsregeringens förmåga att klara sig hela vägen till mandatperiodens mållinje möjligen överraskat de borgerliga själva.

 

Rasmussen har även blivit allt bättre på det där folkliga – en utmaning för en dansk landsfader som själv erkänt att han knappt dricker den danska nationaldrycken öl. Hans Facebook Live-sändningar, benämnda som ”Söndagstankar”, har varit avslappnade, manuslösa redovisningar för vad regeringen och han själv haft för sig under den senaste tiden. 

 

För den som vill få en inblick i Rasmussens funderingar kring sin roll i dansk politik anbefalles intervjuboken ”Befrielsens ögonblick” av Kirsten Jacobsen (Politikens Förlag) som släpptes ner i den danska valrörelsen som något av en överraskningsbomb för några veckor sedan.

 

Under 22 timmars samtal redogör den danska regeringschefen för sina tankar i en rad olika ämnen och händelser. Jacobsen styr samtalet med varsam men bestämd hand. På så vis är det en journalistisk produkt som inte enkom kan avfärdas som en desperat sista-ordet-kupp inför dagens folketingsval. Upplägget är inte helt olikt Erik Fichtelius intervjuserie med Göran Persson och hans sedermera transkriberade intervjubok ”Aldrig ensam, alltid ensam”.

 

Från det första kapitlets slakt av lamm och får på Färöarna, kryddat med underhållande salvor mot diverse danska medier, däribland Ekstra Bladets chefredaktör Poul Madsen och morgontidningen Berlingske (”en liten provinsiell Köpenhamnstidning”), regeringsbildandets konstart till titelns innebörd där Rasmussen menar att han och regeringen ”ikke fortjent at tabe!” ges en bild av en reflekterande men handfast regeringschef. Hans eget omdöme?

 – Danmark är en bättre plats än det var då vi kom till makten. Det är oomtvistligt.

 

I kväll får Lars Lökke Rasmussen reda på om det danska folket håller med honom.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida