Csaba Perlenberg

I Vellinge är det invånarna som utvecklar framtiden

Vellinge utvecklas.
Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Folkomröstningen i Vellinge blir av. Det är inte bara en protest mot Moderaterna i Vellinge, utan en seger för demokratin.

OPINION. ”Vi utvecklar framtiden!”.

Vellingemoderaternas valslogan inför kommunvalet 2018 var närmast profetisk. Frågan, som alltid, handlade dock om exakt vilken utveckling det rörde sig om och hur det skulle förverkligas. Utveckling är som bekant en subjektiv uppfattning. Den enes utveckling kan vara den andres avveckling. 

Så har fallet varit i Vellinge där de styrande Moderaterna, som enda parti, vill utveckla Falsterbo strandbad och bygga en konferens- och eventanläggning genom att avveckla Naturum och konsthallen. Hundra nya hotellrum ska det bli.

Ut med folkupplysningsarbete om natur och annat tjafs och hejdå till konst och annat konstigt och in med spa, massage och champagne. Let the good times roll.

Med ett valresultat på hisnande 50,42 procent är det tydligt att Moderaterna blivit fartblinda och varit beredda att driva igenom frågan utan någon vidare förankring.

Därför är det heller inte överraskande att reaktionen blivit så omfattande: Förutom unison parlamentarisk kritik från övriga partier i Vellinges kommunfullmäktige har ett veritabelt folkuppror rest sig i den annars så genomborgerliga kommunen. 

Revolten är en välkommen demokratisk injektion i Vellinge, en kommun som styrs genom ett enpartivälde av en sort som skulle få en norrländsk arbetarekommun på 1960-talet att rodna.

Att ett parti eller ett styre försöker driva igenom en stor förändring mitt under en mandatperiod som inte provats i allmänt val eller som inte föregår en rejäl charmoffensiv med ordentlig dialogförankring brukar sällan sluta väl för initiativtagaren.

Vellinges starka kvinna Carina Wutzler (M) borde ha lärt sig av den förnedring som hennes partikamrat Peter Danielsson (M) råkade ut för i Helsingborg då han och M-styret ville driva igenom en försäljning av stadens energibolag Öresundskraft. Vad som uppfattades vara ett försök att runda demokratiska grundprinciper möttes med en namninsamlingskampanj som ledde till en folkomröstning som Moderaterna i Helsingborg absolut inte ville ha.

Resultatet? Helsingborgarna förkastade förslaget med smått ofattbara 96,37 procent mot en försäljning.

Lokala folkomröstningar är känslig materia. Inte sällan handlar det om en kontroversiell fråga som engagerat en röststark del av befolkningen, och där lobbygrupper inte sällan vill raka motsatsen till det som den styrande politiken vill. 

Att kampanjen för en folkomröstning om Falsterbos strandbad nu nått den viktiga spärrgränsen där 10 procent av den röstberättigade befolkningen, innebär därmed att kommunfullmäktige i Vellinge måste ta ställning till den. Och M saknar ledamöterna att stoppa en enad opposition från att driva igenom folkomröstningen.

Initiativtagaren Falsterbonäsets Naturvårdsförening förtjänar en eloge för sitt gräsrotsarbete för att vitalisera demokratin i Vellinge. Det kommer att bli den första lokala folkomröstningen i Vellinges historia. Det är enkom Moderaternas eget fel att de är på väg att bli överkörda. 

För i Vellinge är det just nu invånarna som utvecklar framtiden, inte Moderaterna.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.