Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

I rödblå-gröna Malmö saknar skattepengar värde

S, L och MP vill inte ens försöka få tillbaka de överpriser som Arbets- och socialförvaltningen betalat för akutboenden i Malmö. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Dyra överpriser för akutboenden är OK så länge någon annan betalar för det. S, L och MP tycker att andras pengar helt saknar värde.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Malmö är något så unikt som en sedelpress och pengabrännare på en och samma gång. Kommunen är den enskilt största mottagaren av det årliga miljardstödet via det kommunalekonomiska utjämningssystemet och på så vis får kommunen gratis pengar som det rödblå styret inte behöver lyfta ett finger för att förtjäna och som det saknas incentiv för att komma tillrätta med situationen. Den villkorslösa räddningen är det som hållit Socialdemokraterna kvar vid makten i över ett kvarts sekel.

 

Hade Malmö varit en tävlande i Olympiska Spelen för Bästa Kommun hade IOK diskvalificerat Malmö för överskådlig framtid för kommunalekonomisk dopning. 

 

I en sådan situation, när en inte oansenlig del av kommunens budget består av andra kommuninvånares pengar, måste det vara än mer angeläget att respektera utgifter och kostnader.

 

Tyvärr är det i Malmö raka motsatsen: Tidigare i år avslöjade facktidningen Hem & Hyra, som ägs av Hyresgästföreningen, att Malmö Stad under flera år eldat på marknadspriserna för hyreslägenheter då kommunen betalat mångdubbla månadshyror för akutboenden för hemlösa. Endast under 2018 betalade Malmö Stad 161 miljoner kronor för akutboende i lägenheter och på hotell för hemlösa. I vissa fall handlade det om femdubbelt så höga hyror.

 

För den socialdemokratiska ledningen med kommunalrådet Sedat Arif (S), även ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden, verkade Hem & Hyras avslöjande vara en komplett nyhet. Till tidningen sade Arif att:

 – Socialtjänsterna i de olika stadsdelarna har konkurrerat med varandra om samma boenden. De kan till och med ha bjudit över varandra och på så vis trissat upp priserna.

 

Det socialdemokratiska styret erkände därmed att de inte haft någon som helst koll på pengarullningen – och även var indirekt ansvariga för den genom stadens organisatoriska indelning.

 

I förra veckan kom så Hem & Hyras avslöjande av det numera rödblå styrets politiska käftsmäll mot skattekollektivet i och utanför Malmö: Kommunen avstår från att försöka få tillbaka de alldeles för höga hyreskostnaderna. Detta efter att Helena Nanne (M) och Charlotte Bossen (C) i augusti tog ett nämndinitiativ där förvaltningen föreslogs få ett uppdrag att inleda en process i hyresnämnden för att återfå skattebetalarnas pengar.

 

Efter en loj utredning i ärendet föreslog Arbets- och socialförvaltningen att det skulle staden inte alls göra trots att förvaltningen själva konstaterar att: ”Rättsläget är oklart om betalning för de lägenheter som förvaltningen har bokat och bistått hemlösa hushåll med är att betrakta som hyra eller som betalning av tjänst.

 

Men i stället för att låta hyresnämnden ta ställning till detta kastar Arbets- och socialförvaltningen in handduken utan att ens försöka. Förslaget antogs av skatteslösarpartierna Socialdemokraterna, Liberalerna och det så kallade oppositionspartiet Miljöpartiet. 

 

Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna var emot att inte inleda en process.

 

Och inte ser det ut att bli bättre i framtiden. I underlaget till beslutet som togs i torsdags skriver Arbets- och socialförvaltningen att det inte kommer bli någon ändring med dyra nödlösningar. Tvärtom, det kan till och med bli dyrare: ”Förvaltningen har tecknat ramavtal med ett antal företag och prisnivån ligger på samma eller över den nivå som har gällt då tjänsten tidigare direktupphandlades.

 

Riktigt komiskt blir det när Arbets- och socialförvaltningen konstaterar att: ”Det kan synas inkonsekvent om förvaltningen går till hyresnämnden med krav om återbetalning av hyra från företag som nyligen deltagit i en upphandling och i vissa fall också har skrivit under ett ramavtal med förvaltningen om samma tjänst.

 

Arbets- och socialförvaltningen i Malmö vill alltså fortsätta gödsla hyresrättsmarknaden med upptrissade kommunala medel. Och det vill även S, L och MP i Malmö. 

 

Den politiska uppgivenheten verkar vara total och det rödblå-gröna intresset för att minska kostnaderna för skattebetalarna ickebefintligt. Budskapet är tydligt: I det rödblå-gröna Malmö saknar skattepengar värde.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida