Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

I Malmö är det Moderaterna som leder från opposition

Malmö färgas alltmer av Moderaternas oppositionsstyre.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Malmömoderaterna fick under tisdagens fullmäktige stöd av alla andra partier när partiet föreslog lösning på att förbättra bristen på förskolelärare.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Har du eller tänker du skaffa småbarn innan år 2033? Fram till dess är det nämligen närmast akut brist på både lärare och förskolepedagoger. Hela 45 000 behörig personal beräknas saknas under de närmaste 12 åren, enligt Skolverkets lärarprognos från förra året. Drygt hälften, 21 000 av dem, kommer att behöva anställas i Skåne. 

Stora pensionsavgångar och en ökande befolkning ligger bakom behovet. I Malmö har situationen både för barnen och för de anställda länge varit hårt pressad, vilket tydliggjordes i en studie förra året som gjordes av forskarna Ingegerd Tallberg Broman och Sven Persson vid Malmö universitet på uppdrag av Malmö stad. Där framkom det att det fanns omfattande problem i Malmös förskolor: Personalomsättningen var stor, en ökad andel av de anställda eller de som arbetade i förskolan saknade erforderlig utbildning, barngrupperna var för stora, verksamheterna hade bristande ekonomiska förutsättningar, förväntningarna var orimliga och så var bristen på behöriga förskolelärare ett stort problem. Att sätta sina barn i kommunal förskola i Malmö, likt det är på många andra håll, har för många föräldrar varit att chansa med sina barns utveckling och deras framtid, där förskolan har blivit till mer av en daglig förvaringsplats än ett pedagogisk vistelse.

I ett försök att råda bot på problemet med låg attraktivitet föreslog Moderaterna genom Linda Obiedzinski tidigare i år att Malmö stad skulle undersöka möjligheten att skapa en arbetsintegrerad förskolelärarutbildning i staden tillsammans med Malmö universitet. 

Obiedzinskis förslag tar rygg på den arbetsintegrerade lärarutbildningen som redan finns och som visat sig vara en stor succé, och skulle innebära att Malmö skulle kunna få tillgång till halvtidsarbetande förskolelärarstudenter till verksamheterna redan efter ett års studietid.

Malmömoderaternas förslag var så självklart lösningsorienterat att förskolenämnden, Stadskontoret och inte minst en enig kommunstyrelse ställde sig bakom. Under Malmö fullmäktige på tisdagseftermiddagen klubbades förslaget och ska verkställas. Nu ska Malmö förskolenämnd gå vidare med förslaget och uppvakta Malmö universitet. 

Det säger mycket om förslagets dignitet när det rödblå styret inte försökte blockera Moderaternas initiativ.

Under det digitala fullmäktigesammanträdet påpekade Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren (L) mycket riktigt att risken finns att Malmö Stad därmed kan utbilda personal som sedan söker anställning i andra kommuner, men det är en risk som är värd att ta. 

Om Malmö stad genom innovativa rekryteringsinitiativ är en attraktiv arbetsgivare, ökar också chansen att nyutbildade förskolelärare vill stanna kvar. Inte minst eftersom de betrotts att snabbt komma ut i verksamheterna och få praktisk arbetslivserfarenhet. 

Så stavas konstruktiv liberal politik: Att låta människor växa genom tillit och möjligheter. För några veckor sedan handlade det om microcatering, denna vecka om förskola och kompetensförsörjning. I fråga efter fråga leder Moderaterna Malmö från oppositionsbänken och pushar Socialdemokraterna och Liberalerna framför sig. 

Malmömoderaternas lösningsorienterade politik ger mersmak. Med Moderaternas politik vågar småbarnsföräldrar kanske till och med sätta sina barn i Malmös kommunala förskolor.


Csaba Bebe Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida