Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Huvudlöst att överge Hongkong nu, SD Malmö

Sverigedemokraterna i Malmös svek mot Hongkong är huvudlöst.
Foto: DAI KUROKAWA/EPA/TT
Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Sverigedemokraterna i Malmö vill kasta Hongkong under bussen. I stället för at stärka stadens frihetskamp vill SD att Malmö överger staden åt sitt bistra öde.

OPINION. Sveriges relation till diktaturen Kina är omvittnat spänd. Fattas bara efter att regimen olagligt kidnappat och fängslat den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai och ägnat sig åt diplomatisk mobbning genom en historiskt aggressiv kinesisk ambassadör som regelbundet hotar både statsråd och svenska journalister. 


Efter flera år av smygande, stegrande kinesisk statschauvinism har kommunistdiktaturens ömsom hot, ömsom aggressivitet genom en överdriven politisk kränkthetsteater tippat över. Allt fler länder och regeringar har öppet börjat syna den kinesiska strategin. 


Att det nyligen startades ett partiöverskridande, internationellt nätverk av parlamentariker som aktivt arbetar för att väcka opinion och motarbeta kinesiska försök till påverkan i fria demokratier, är ett tidstecken. Bland nätverket IPAC:s grundare återfinns, förutom bland annat den amerikanska senatorn Marco Rubio, även svenska parlamentariker som Fredrik Malm (L) och kommunalrådet Elisabet Lann (KD) i Göteborg. Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) från Malmö är också medlem i nätverket.


Även på kommunal nivå förekommer protester. Flera svenska kommuner har det senaste året antingen sagt upp eller fryst sina vänortsavtal med kinesiska motsvarigheter. Nu vill Sverigedemokraterna i Malmö att staden ska ansluta sig till bland annat Västerås och Linköping som protesterat mot den kinesiska regimens beteende genom att avbryta och säga upp formella samarbeten med kinesiska städer.


I nämndinitiativet som behandlas i Malmö kommunstyrelse under onsdagen, 


Bland annat skriver SD i Malmö: ”Det är oacceptabelt att Malmö stad samarbetar med aktörer som inte har respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. Malmö stad utsätter Malmöborna, speciellt de Malmöbor som den kinesiska staten ser som sina fiender, för fara när kommunen samarbetar med Kina”.

Det handlar om vänortsavtalet med Tangshan, ett samarbetsavtal med Shenzen – och om samarbetsavtalet i miljöfrågor med Hongkong, det så kallade ”Hong Kong – Malmö Sustainability Charter” som signerades 2011.


I skenet av de massiva folkliga protesterna i Hongkong mot kommunistiska regimens brutala agerande i staden under det senaste året, är SD:s förslag att upphöra med samarbetet oförståeligt. Medan samtliga demokratiska länder protesterat mot Hongkongs brutna löften om att fullfölja avtalet med Storbritannien som borde ha garanterat Hongkongs relativa självständighet fram till år 2047, vill Sverigedemokraterna isolera Hongkong och lämna det åt sitt öde.


”Tyvärr finns det inga fristäder i kommunistdiktaturen Kina”, skriver oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) i sitt förslag. Fram tills nyligen var Hongkong just en sådan fristad. Fortfarande åtnjuter Hongkongborna betydligt större fri- och rättigheter än kinesiska medborgare på fastlandet. Även om det yttersta styret av Hongkong regleras från Beijing och tumskruvarna dragits åt med en ny, drakonisk säkerhetslag i syfte att kuva Hongkongborna, finns det fortfarande ett flerpartisystem, viss fri media och yttrandefrihet i Hongkong. Detta och Hongkongs omvärldskontakter med en demokrati som Sverige vill Sverigedemokraterna i Malmö försvaga. 


Det sverigedemokratiska knytnävsslaget mot Hongkongbornas rättmätiga frihetskamp är oförlåtligt. Hongkong behöver fler svenska samarbeten, inte färre.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida