Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hur sossiga tänker Liberalerna i Malmö bli?

Simon Chrisander (L) har synts i flera medier med förslaget om ett kommunalt solcellsbolag. Idén är föga liberal.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK
Malmö Stadshus. Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN

Liberalerna i Malmö är på väg att bli en del av Malmö Arbetarekommun. Det sista Malmö behöver är ett kommunalt solcellsbolag.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Låt Malmö Stad bygga kommunala solceller på tak för vidareförsäljning av elen till industrin i kommunen. Detta som ett sätt att nå målsättningen med Malmö som år 2030 ska försörjas av förnybar energi samt stävja den effektbrist som södra Sverige lider av.

 

Förslaget kommer från Liberalerna som i Malmö fjärmar sig allt längre ifrån sina tidigare borgerliga samarbetspartners i alliansen. Förslaget var förvisso signerat Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i underlaget till kommunstyrelsens arbetsutskott häromdagen, men det var Liberalernas kommunalråd Simon Chrisander som gjorde det mediala utspelet.

 

Arbetsutskottet tog beslutet häromdagen om att tillsätta en utredning som ”särskilt studerar affärsmodeller, samt vilken roll Malmö stad ur ett juridiskt perspektiv kan ha i etableringen av solceller på industritak genom upprättandet av en bolagskonstruktion.”

 

Detta trots att samma förslag konstaterar att etableringstakten av solceller i Sverige har varit mer långsamt än i exempelvis norra Tyskland, på grund av att det råder oklarheter kring ekonomiska förutsättningar och ”utmaningar i bygglovsförfarandet”. 

 

Tidigare, när Liberalerna i Malmö var ett borgerligt och liberalt parti, riktade partiets representanter hård kritik mot Socialdemokraterna som försvarade kommunala gym och dubbla kommunala parkeringsbolag, i direkt konflikt med privata intressen, samt om idén om ett kommunalt byggbolag som aldrig blev av.

 

Nu, när Liberalerna i stället är på väg att bli en del av Malmö Arbetarekommun, vill partiet att Malmö stad ska leka kommunala riskkapitalister med offentliga medel i en verksamhet som mycket väl hade kunnat skötas av privata intressenter i stället.

 

Det kommunala solcellsbolaget ska installera, finansiera och driva solcellsanläggningarna på industritak runtom i Malmö. Huvudägare ska vara Malmö stad, även om utredningen ska kika på att ta in andra aktörer som medfinansiärer.

 

Varför inte utredningen är helt fokuserad på att undersöka möjligheterna för att låta privata intressenter installera solceller på kommunala tak i utbyte mot att sänka kommunens elkostnader är oklart. Rimligtvis borde marknadsintresset vara översvallande om idén var så briljant som den folkpartistiska entusiasmen vill låta göra gällande. Den ”liberala” logiken är bordlagd.

 

Problemet med Liberalerna är att deras folkpartistiska ok kräver att oavsett vilka förslag partiet presenterar, måste det utföras ända in i kaklet. Folkpartismens på gränsen till självutplånande strävan efter perfektionism gäller även om idén om en kommunal bolagsorganisation för solceller lika gärna hade kunnat vara ett vårdslöst förslag från Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. 

 

Liberalernas engagemang för en hållbar morgondag är värd att applådera. Att försöka efterlikna den kommunala bolagssjuka som är Göteborgspolitikens lösning på varje problem förtjänar dock att mötas av solförmörkelse. 

 

Låt den inte särskilt lysande idén om kommunala solceller gå i moln.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida