Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Hur många nya sjukhus klarar Region Skåne av?

Helsingborgs lasarett kräver ett tydligt beslut om det ska renoveras eller byggas nytt.
Foto: NIKLAS LAURIN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Medan framtiden för Helsingborgs lasarett är oklar pågår ett historiskt dyrt sjukhusbygge i Malmö. Regionpolitiken får inte glömma framtidens behov under pandemins bördor.

OPINION. Region Skåne är skotträdda. Trots att det i praktiken står klart att lasarettet i Helsingborg är bortom räddning och att det kostar mer än vad det smakar att fortsätta med det havererade renoverings- och moderniseringsprojektet, verkar regionen oförmöget att faktiskt besluta sig för ett av två alternativ:

Att tröstlöst fortsätta renoveringen

Att börja planera för att bygga ett helt nytt, modernt lasarett bredvid E6 i Östra Ramlösa.

Ett beslut skulle ha fattats i slutet av januari av regionens beredning för strategiska sjukvårdsinvesteringar, men i stället har beslutet skjutits upp till mars. Om det nu blir något beslut ens då, vill säga.

Men klart är att beredningens ordförande Stefan Lamme (M) tvärvänt om att Helsingborgs lasarett går att rädda. I stället menar Lamme i bland annat Helsingborgs Dagblad att de oväntade kostnadsökningarna samt värdefull tid på en planprocess för nybygget vid den befintliga verksamheten gör projektet svårt att slutföra.

Nu ökar Helsingborg trycket på att regionen ska komma till skott. I en debattartikel på Aktuella Frågor i HD-Sydsvenskan under gårdagen menar de fyra allianspartierna som styr kommunen att de ”[...] ser positivt på möjligheten att uppföra ett nytt sjukhus. En nyetablering säkrar sjukvården för flera generationer framöver, samtidigt som den vård som sker i dag inte påverkas.

Handsken är därmed kastad. 

Alliansen i Helsingborg anger flera goda skäl för att bygga en helt ny verksamhet, men kommer också med en tillhörande kravlista: ”Om Region Skåne väljer att omlokalisera sjukhuset till Östra Ramlösa är det viktigt att kommunikationerna till området är bra. Närheten till E6/E20 och väg 111 ger goda möjligheter för bilister, ambulanser och annan nödvändig transport. Men kollektivtrafiken behöver byggas ut, till exempel genom att pröva ett stationsläge längs Skånebanan i anslutning till sjukhusområdet.

Det är inte helt klart om de behov som anförs är till ett nytt lasaretts fördel. Det kan likväl avskräcka regionen från att ge sig in i ännu ett stort nybyggnationsprojekt inom sjukvården. Minns väl att det i Malmö redan är på väg att genomföras ett nybygge för Skånes universitetssjukhus som borde ha varit föremål för betydligt större journalistisk granskning och debatt än vad som hittills varit fallet. Med 108 000 kvadratmeter planeras ”ett av Europas modernaste sjukhus”. Byggnaden beskrivs som ”flexibel” och ska innehålla moderna vårdrum, operationssalar, hybridsalar, mottagningar och intensivvårdsrum. Om tre år, 2024, planeras de första verksamheterna flytta in. 

Samtidigt jäser det en debatt om framtiden för universitetssjukhuset i Lund. Bygga om och förtäta vid befintlig plats, bygga helt nytt vid Brunnshög eller flytta hela sjukhusverksamheten till Smörlyckan. 

Att jonglera pågående byggnation i Malmö med ett eventuellt nybygge i Helsingborg samt staka ut framtiden för sjukvården i Lund är en uppgift värd Herkules. Det är inte utan att det skapar en uppenbar risk för beslutsångest och nedtrappade ambitioner för exempelvis Helsingborgs lasarett. 

Pandemins stora påverkan på sjukvården och den politiska nivån får dock inte förta framtidsvisionerna för de centrala sjukvårdsbyggnaderna i Skåne.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida