Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hultqvist förtjänar en eloge för sitt sluga försvarsspel

Peter Hultqvist (S), försvarsminister.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Csaba Bene Perlenberg.Foto: NORA LOREK

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) förtjänar en eloge för att föra Sverige närmare försvarsalliansen Nato.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Peter Hultqvist är den gamla skolans realpolitiker. Försvarsministern, vars arbetarrörelse är den bredaste av kyrkor, vet att predika ett budskap inte nödvändigtvis behöver betyda att man tror på det man själv säger. Därför har Hultqvist kunnat göra precis det han öppet säger att Sverige absolut inte ska göra: Närma sig Nato. I själva verket finns det ingen svensk försvarsminister som agerat mer kraftfullt än Peter Hultqvist för att Sverige ska vara så nära förbundet med Nato som bara är möjligt. 

 

Att Peter Hultqvist under tisdagen i Köpenhamn skrev under ett historiskt försvarsavtal med Öresundsgrannen och Nato-medlemmen Danmark är en del av den svenska socialdemokratins Nato-närmande. Att det är känsligt är uppenbart. På regeringens hemsida finns det bara en ompublicerad debattartikel från Sydsvenskan om avtalet, inte en egen infoartikel som brukar ackompanjera minsta ministerbesök eller konferensdeltagande. I nämnda debattartikel skriver Peter Hultqvist tillsammans med sin danska försvarsministerkollega att "Inom ramen för det bilaterala samarbetet har våra myndigheter nyligen ingått ett avtal för att underlätta tillträde till varandras luftrum. Samtidigt måste varje enskilt land ta ansvar för sin egen säkerhet och för stabiliteten i Europa." Det är så mycket som regeringen på sin egen plattform vill ska vara känt om det nya avtalet. Inte heller på Försvarsdepartementets hemsida fanns vid lunchtid under onsdagen någon annan info än den ompublicerade debattartikeln. Att det är känsligt är uppenbart.

 

Desto mer information finns på det danska Försvarsdepartementets hemsida. Där finns till och med en bild på Peter Hultqvist från en kransceremoni.

 

Avtalet handlar om incidentberedskapen. Danska stridsflygplan kommer hädanefter att kunna gena över Skåne på väg till eller från spaningsuppdrag i Baltikum, en del av Natos kärnverksamhet. Även över Kattegatt kan Danmarks flygvapen flyga då de snabbt behöver markera mot ryska provokationer nära Bornholm. Det kommer endast krävas 5-10 minuters varsel. Sydsvenskan rapporterar också att länderna siktar mot att även låta danska och svenska örlogsfartyg vara verksamma i varandras territorialvatten från och med i höst. På så sätt är det en passiv överenskommelse ur svenskt perspektiv där man underlättar inte bara för Danmark utan även för Nato. På köpet får Sverige ett mer säkert närområde då Ryssland numera får räkna med en snabbar dansk incidentberedskap.

 

Överenskommelsen fortsätter dock att kasta ett löjets skimmer på regeringens motsägelsefulla Natolinje: Att Sverige under inga som helst omständigheter ska bli medlem i försvarsalliansen. Att Sverige under lång tid har haft nära kontakter och samarbete med exempelvis USA trots en stundtals rätt hysterisk anti-amerikansk retorik från vänsterhåll har för S varit en alldeles utmärkt ordning givet att hyckleriet då kunnat tillhandahålla två versioner av samma syfte: Sverige ska ta ansvar för sin egen säkerhet. Detta förutsätter dock nära relationer med en eller annan större militär makt. Det svenska vägvalet har länge varit uppenbart: Det är mot andra sidan Atlanten, hellre än till och med EU, som Sverige vänt sig.

 

Den dansk-svenska försvarsöverenskommelsen är bara på marginalen ett bilateralt avtal. I realiteten är det ett avtal som möjliggör Nato-landet Danmark att använda svenskt luftrum för att snabbare kunna sköta Natos incidentberedskap över Östersjön och i Baltikums luftrum. Det stärker Natos förmåga att garantera freden i vårt närområde och över Östersjön. 

 

Peter Hultqvist kommer inte bli försvarsministern som för Sverige in i Nato. Men han är försvarsministern som bäst krattat manegen för ett svenskt Nato-medlemskap.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida