Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hittepå-politik är ett vulgärt förakt mot demokratin

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
HITTAR PÅ. Christian Sonesson (M) erkände under fredagen att det inte fanns några IS-terrorister i eller från Staffanstorp.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Kommuner ska inte ägna sig åt hittepå-politik. Hotet från IS-terrorister har grovt överdrivits av Moderaterna och Sverigedemokraterna i Staffanstorp.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Staffanstorpsborna kan andas ut. Det omedelbara hotet från våldsbejakande, fundamentalistiska, radikaliserade och islamistiska IS-terrorister är undanröjt. Inte minst eftersom det, visar det sig efter att Kvällspostens ledarsida undrat, aldrig funnits några islamistiska terrorister i kommunen till att börja med.

 

Flertalet bestraffande och restriktiva kommunala åtgärder mot lokala IS-resenärer eller terrorister av annan våldsbejakande ideologisk tillhörighet än islamistisk till trots: Under fredagen erkände Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens stridbara ordförande, att den aggressiva symbolpolitiken endast är ett luftslott.

 

I ett långt inlägg på sin Facebooksida raljerades det friskt och vevades mot svenska medier i allmänhet, och Kvällsposten och Sydsvenskan i synnerhet.

 

Christian Sonesson menar att ”svenska journalister bagatelliserar terrorism”.

 

Till saken hör att Staffanstorps kommundirektör inte velat svara på tre enkla frågor rörande hur många, om några, IS-terrorister som Staffanstorp känt till som antingen rest från eller återkommit till kommunen, eller om det ens förekom problem med islamistisk radikalisering i kommunen.

 

Men i sitt inlägg gav Sonesson ett, till sin heder, rakt svar: ”Ett flertal grannkommuner till Staffanstorp har dock haft det, både Lund och Malmö finns med på SÄPOs lista, även Landskrona och flera andra skånska kommuner finns med.

 

Därmed står det klart att Moderaterna och Sverigedemokraterna i Staffanstorp lagt ner energi och kommunala resurser på att ta fram åtgärder mot ett problem som i dagsläget inte existerar. I sitt inlägg gör Sonesson liknelsen med att satsa på en brandvarnare. 

 

Dock har det inte handlat om några förebyggande åtgärder. Att dra in busskort eller förneka ekonomiskt stöd, vilket inte går utifrån socialtjänstlagen, är inte att arbeta förebyggande. Det är att införa extra bestraffningar utöver den lagföring som rättsstaten ansvarar för. Tvärtom kan drakoniska regler mot personer, alldeles oavsett om det handlar om terrorister, gängbrottslingar eller andra personer som verkar på det demokratiska samhällets skuggkant, verka kontraproduktivt. 

 

Moderaterna och Sverigedemokraterna har sysslat med floskelliknande hittepå-politik där det har varit viktigare att jaga hjärnspöken än verkliga hot. Det skamlösa försvaret av låtsashoten försöker Sonesson att dölja genom tröttsamma angrepp på två skånska tidningar. 

 

Politik är på riktigt - förutom i Staffanstorp. Där bagatelliseras i stället politiken till att handla om sandlådeverksamhet. Verkliga samhällsproblem göre sig icke besvär - Staffanstorp intar frontlinjen mot hägringar i öknen!

 

Tyvärr pekar hittepå-politiken i Staffanstorp på en implodering av Moderaterna som politisk kraft. Det vulgära förakt som uppvisas mot demokratins andemening och ett hållbart politiskt systems behov av trovärdighet, men även mot sin egen kommunala funktion, är bottenlöst.

 

Staffanstorp förtjänar bättre än två partier, M och SD, som tröttnat på att styra kommunen och hellre ägnar sig åt att lösa problem som inte existerar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.