Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Har KD gett upp Malmöpolitiken?

Torsten Elofsson (KD), ordförande för Kristdemokraterna i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Om Kristdemokraterna i Malmö vill tillbaka till fullmäktige måste de hålla i även mellan valsäsongerna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Kristdemokraterna i Malmö gjorde knappast valsuccé i kommunvalet förra året. Icke desto mindre ökade det enda av de fyra borgerliga partierna som inte kom in i Malmö fullmäktige med 0,79 procent eller 1 816 röster. Det är långt ifrån Centerpartiets raketresultat med 5 142 fler röster än valet 2014, men inte alls pjåkigt givet att KD var det mest anonyma av de borgerliga partierna under valrörelsen.

 

Hade inte Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna riggat valresultatet genom att befästa kommunspärren till 3 procent, hade Kristdemokraterna i Malmö med sina 2,29 procent i dag varit ett fullmäktigeparti. 

 

Att Kristdemokraterna under den före detta polisen Torsten Elofssons ledning visat tillväxt har inte gått obemärkt förbi på riksplan. Partiet satte Elofsson relativt högt på EU-vallistan redan några månader senare, och förr-förra helgen valdes han in i partiets högst beslutande organ, partistyrelsen. Det är inte så pjåkigt för en politiker som ännu inte av egen maskin fått ett förtroendeuppdrag i Malmö Stad.

 

Inför kommunvalet var Kristdemokraterna en hörnpelare i det alliansbygge som föll ihop på valnatten då KD missade fullmäktige. Via gemensamma borgerliga presskonferenser fick partiet en plattform man länge saknat. Detta via främst Moderaternas och Liberalernas försorg, men även det driftiga Centerpartiet i Malmö. KD:s bidrag var främst äldrefrågorna men även valfrihet och trygghet var viktiga profilfrågor. 

 

Alliansen må ha splittrats, och utsikten för en gemensam allians som framöver samlat ber om Malmöbornas förtroende må vara nästintill icke-existerande, men fortfarande finns det förhoppningar inom toppskiktena hos alla borgerliga partier i Malmö om ett borgerligt styre efter valet 2022. 

 

Ett maktskifte i Malmö kräver därmed en kristdemokrati som inte förslösar ännu en period ute i den lokalpolitiska kylan. Frågan är dock om Kristdemokraterna i Malmö verkligen vill och mäktar med att hålla i sin relativa valframgång från hösten 2018. 

 

Det är mellan valen som politikutveckling och gräsrotsarbete måste ske, inte sex månader före valet med ett par debattartiklar och en handfull presskonferenser och pressmeddelanden.

 

Att partiet inte presenterat en skuggbudget inför Malmös budgetfullmäktige på onsdag är oroväckande. Endast genom den ekonomiska styrningen kan KD utge sig för att vara ett oppositionsparti i vardande att ta på allvar inför 2022. Att självmant lämna avbytarvänken skickar signalen att KD bara är en valrörelse-konstruktion som inte är ett levande parti för Malmöborna.

 

På hemsidan för Kristdemokraterna i Malmö är det senaste inlägget från 30 augusti 2018, när partiet presenterade sitt lokala valmanifest med titeln ”Du ska kunna lita på Malmö”.

 

Men kan Malmö lita på Kristdemokraterna om partiet inte ens engagerar sig i kommunpolitiken mellan valen?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida