Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Grönt kan vara skönt, Sonesson

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Carl Johan Sonessons avfärdande av MP är ett taktiskt misstag.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Ingen kan anklaga det rödgröna regionstyret i Skåne för att ha haft en framgångsrik mandatperiod bakom sig. Den bärande politiska filosofin, att regionens utmaningar ska lösas med skattehöjningar i stället för effektiviseringar, har varit politiskt ogenomförbart. En ovilja att acceptera rådande mandatläge kombinerat med behovet av en tydligare styrning i stället för veka delregionsnämnder för sjukvården, har gjort att den skånska sjukvården tagit onödigt mycket stryk. Socialdemokraternas och Miljöpartiets minoritetsstyre har hankat sig fram.

 

Likt på riksplan och i de flesta kommuner kommer det parlamentariska läget att bli riskfyllt efter höstens val. Sverigedemokraterna, som i regionparlamentet har menat att alla muslimer vill döda icke-muslimer, är inte minst i Region Skåne helt omöjliga att samarbeta med. Ett fortsatt rödgrönt minoritetsstyre är knappast lockande. Därför är det av särskilt intresse hur oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M) och alliansen tänkt sig regera om de inte får majoritet - vilket ingen, inte ens de själva, tror eller hoppas på. SD säger Sonesson nej till - vilket är en aning överraskande men icke desto mindre glädjande. Att redan nu begränsa valmöjligheterna när det gäller övriga anständiga partier är inte särskilt taktiskt. 

 

Av den anledningen är det oroväckande att Sonesson i Sydsvenskan avvisar samarbete med Miljöpartiet: "Vi är inte så intresserade av att samarbeta med MP, de har förändrat sig för mycket. Jag ser dem som en motståndare i valrörelsen", säger Sonesson till Sydsvenskan. Men den inställningen bortser från två viktiga saker: 

 

1. Miljöpartiet är ett i grunden principlöst parti när det kommer till blocktillhörighet. Det viktigaste för Miljöpartiet är makten. Därför har MP också varit med i styret av Region Skåne under de senaste sexton åren. MP har styrt med både borgerligheten och med socialdemokratin, och tydligt visat på vilka utmärkta maktspelare de är. Så länge partiets toppnamn får regionrådsposter och partiet får ett par närbetande köttben går partiet med på nästan vad som helst.

 

2. Borgerligheten har lyckats styra alldeles utmärkt med Miljöpartiet i bland annat Helsingborg och Landskrona. Fler exempel finns. Därmed sätts Sonessons butterhet gentemot Maktpartiet på skam. Moderaternas toppnamn försitter cokså en chans att avkräva MP ett tydligt svar gentemot väljarna, vars väljarbas inte nödvändigtvis är så vänsterlutande som Sonesson verkar ha kalkylerat mer. MP har, om än i minskande ordning, en stark liberal ådra som är värd att bejaka och appellera till.

 

LÄS MER: KVP LEDARE: MP står för Maktpartiet 

 

I en ny opinionsundersökning som Sydsvenskan presenterat är S, MP och V större än allianspartierna. Men inte med mycket: 39,1 procent mot alliansens 37,9 procent. SD ökar från förra valresultatets 14,5 procent till nya 19,6 procent. Vilket, givet hur partiet uppfört sig i regionparlamentet under den gångna mandatperioden, är oförståeligt. 


Alliansen i Skåne kommer att behöva Miljöpartiet. Låt partiet veta det, Sonesson.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!