Kvällspostens fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg. Foto: NORA LOREK
Kvällspostens fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Göran förtjänar vår respekt och en ursäkt

Publicerad

Äldre ska behandlas med respekt och varsamhet. Gislaved kommun borde skämmas.

91-årige Göran Klintmyr är, likt alla andra äldre i vårt land, en nationalklenod. Men i Gislaveds kommun behandlas han som en ovälkommen parasit. Som Kvällsposten kan rapportera gick Göran Klintmyrs hustru Birgit nyligen bort. Då Göran blev medboende i det ålderdomshem som hans hustru beviljats särskilt boende vid, informerades han bryskt endast sex timmar efter hennes bortgång att han hade tre månader på sig att flytta ut, då han inte längre har rätt att bo kvar. 

 

Nu är det givetvis som så att ålderdomshem ska vara behovsstyrt. Och är det som så att Göran inte bedöms ha det behovet, även om det finns mycket som pekar på motsatsen, då är det rimligt att det offentligas resurser måste gå till de mest behövande. Samtidigt måste det finnas utrymme även i en kommunal verksamhet för lite grundläggande medmänsklighet och anständighet. Om Gislaved har en sådan stor brist på tillgängliga lägenheter för behövande äldre att de inte kan vänta mer än en kvarts dygn efter bortgången av Görans livskamrat att be honom att börja packa, då borde Gislaved tillsätta en kommunal krisplan och sätta spaden i marken för att bygga fler äldreboenden. Så här kan man inte behandla människor.

 

Den stora merparten av äldre omhändertas alldeles ypperligt, med stor respekt för deras situation och rätt till respekt och värdig äldrevård. Men då och då rapporteras det om upprörande fall då äldre personer  utsätts för en alldeles särskild form av orättvisa och ondska: gammal ohederlig byråkrati. I vissa fall handlar det om att man inte bedöms vara tillräckligt svag och skröplig för att få boende. I andra djupt upprörande fall handlar det om att en maka eller make inte får lov att flytta med sin älskade som man levt ihop med i fyrtio, femtio, sextio år eller till och med längre in på det nya boendet. Händelsen med Göran Klintmyr är en variant på denna form av trångsynt, omänskligt regelrytteri. Om Göran Klintmyr nu inte kan bo kvar i nämnda boende, så är det rimligt att kommunen tar sitt ansvar och erbjuder honom en annan plats. Att ha spenderat ett helt liv med att bidra till samhället och sedan behandlas som en olägenhet är en djup kränkning. 

 

Våra äldre är värdefulla - inte för vad de tidigare gjort utan för att de besitter minnen och känslor och kunskap som många av oss inte ens kan drömma om. Att kroppen är lite svagare och synen lite dimmigare, att hörseln inte är fullt så stark eller att man behöver lite mer tid på sig för att göra vissa saker ger inte byråkratin carte blanche för att behandla människor hur som helst.

 

Gislaved kommun borde be Göran Klintmyr om ursäkt, beklaga sorgen efter hans hustru och erbjuda honom ett värdigt boende.  

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

 

Tillägg. Efter att Kvällsposten och andra medier rapporterat om Göran Klintmyrs fall meddelar Gislaveds socialnämnds ordförande att Göran troligen inte kommer behöva flytta. Om Göran Klintmyr får en ursäkt förtäljer inte det pressmeddelande som kommunen skickade ut under sen måndagseftermiddag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag