Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ge tusan i HD, Öresundskraft

Styrelsen i Öresundskraft i Helsingborg bör avgå.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att ett offentligägt bolag attackerar fria mediers grundlagsstadgade publiceringsrätt tillhör inte vanligheterna. Styrelsen i Öresundskraft har skadat bolagets trovärdighet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Öresundskraft är efter den historiska folkomröstningen tidigare i år i Helsingborg, ett av landets mest välkända kommunala bolag.

 

'Det verkar som att bolagets styrelse, bestående av mestadels representanter för fullmäktigepartierna i Helsingborg, även har en önskan om att göra bolaget till ett av landets mest ökända.

 

I en bisarr skrivelse till lokaltidningen Helsingborgs Dagblad och dess chefredaktör Jonas Kanje skriver styrelsen för Öresundskraft att de önskar att tidningen inte ska rapportera mer om den konfidentiella information som HD tidigare fått ta del av. Styrelsen avslöjar även att den överväger en polisanmälning gällande hur informationen hamnade hos HD. 

 

Det handlar om en fullt laglig läcka till Helsingborgs Dagblad i form av internt material som visade att Öresundskraft, tvärtemot vad det borgerliga styret hävdade, såg en framtid där avkastningen skulle öka under de kommande åren.

 

Helsingborgs Dagblads rapportering om allt som har haft med Öresundskraft och folkomröstningen att göra har varit en omistlig del av medborgarnas förmåga att använda sig av sin demokratiska plikt. 

 

Utan Helsingborgs Dagblads rapportering hade informationen om bolagets framtidsutsikter troligtvis inte nått Helsingborgs invånare. Därmed hade väljarkåren varit mindre välinformerad inför folkomröstningen.

 

I brevet skriver styrelsen, enligt Helsingborgs Dagblad, bland annat att de: ”ser allvarligt på att Helsingborgs Dagblad under den pågående försäljningsprocessen fick del av konfidentiell information rörande Öresundskraft.”

 

Undertecknare är bolagets ordförande Björn Eisner (M) och vice ordförande Sofia Kamlund (MP), som även ställer följande krav:

Vi önskar vidare få besked från Helsingborgs Dagblad att den konfidentiella informationen i CIP och Öresundskrafts affärsplan inte kommer att användas av Helsingborgs Dagblad för något som helst ytterligare syfte och att Helsingborgs Dagblad har tillsett att förstöra både CIP och affärsplanen, inklusive alla eventuella kopior därav.

 

Ovannämnda formulering är nästintill chockerande i ett land med världens äldsta tryckfrihetsförordning. Tillsammans med yttrandefrihetsgrundlagen är de två grundlagarna, två av Sveriges viktigaste, själva kärnan i Sveriges demokratiska modell.

 

Att ett offentligägt bolag agerar för att tysta ett fristående, privatägt nyhetshus med ansvarig utgivare kan inte anses vara normalt eller acceptabelt. 

 

Under måndagskvällen väcktes stark kritik mot tilltaget. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna i Helsingborg tog avstånd från Öresundskrafts brev till Helsingborgs Dagblad. Vänsterpartiet krävde i ett pressmeddelande att hela bolagsstyrelsen skulle avgå. 

 

Föga överraskande försvarar Sverigedemokraterna i Helsingborg Öresundskrafts styrelses attack på Helsingborgs Dagblads grundlagsstadgade rätt att publicera information inom lagens breda ramverk. Partiets konstanta agerande mot fria medier är ett osvenskt oskick.

 

Öresundskrafts styrelses agerande har skadat bolaget. Som offentligägt bolag är kravet på den demokratiska trovärdigheten mycket högt ställd. Styrelsen bör ställa sina platser till förfogande.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida